KORO - Kunst i offentlige rom

Artikkelstart

KORO – Kunst i offentlige rom – er statens faglige organ for kunst i offentlige rom, underlagt Kulturdepartementet. Institusjonen har som oppdrag å forvalte kunst i offentlig eie, men virker også som Norges største kunstprodusent; gjennom planlegging, realisering og kvalitetssikring av statlige, fylkeskommunale og kommunale kunstprosjekter over hele landet.

Organisasjonen ble opprettet ved stortingsvedtak av 30. november 1976 under navnet Utsmykkingsfondet for nye statsbygg. I perioden 1992-2007 het det Utsmykkingsfondet for offentlige bygg. Fra april 2007 ble navnet endret til Kunst i offentlige rom – KORO.

KOROs formål er å tilrettelegge, stimulere og gjennomføre kunstprosjekter slik at de visuelle kunstformer blir en viktig del av publikums opplevelse i offentlige bygg og rom. Kunstprosjekter gjennomføres eksempelvis på landets skoler, universiteter, jernbanestasjoner, politiske institusjoner, helse- og omsorgsbygg, ambassader, torg og fengsler. Kunst i offentlige rom når derfor et bredt sammensatt publikum i alle landets byer og distrikter. KORO skal videre sikre at flest mulig får tilgang til, og økt bevissthet og kunnskap om, kunsten som preger de offentlige inne- og uterom. Barn og unge vektlegges spesielt som målgruppe.

Som premissleverandør og kunnskapsutvikler skal KORO produsere kunst av høy kvalitet og med stor spennvidde. Dette gjør de ved å framvise objekter innenfor både bildekunst, kunsthåndverk og design, som går i dialog med arkitekturen eller byrommet. Den offentlige kunstens mål er også å reflektere en konseptuell eller teknisk nyskapning og gjerne vise til tendenser i samtiden.

Gjennom kunstforvaltning, kunstproduksjon- og formidling skal KORO fungere som et nasjonalt kompetansesenter på området.

KORO disponerer årlige omkring 30 millioner kroner til offentlig kunst og har 23 ansatte (per 2015). Direktør fra 2013 er Svein Bjørkås.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg