Faktaboks

Putte Helene Dal

Helene Dal

Putte H. Dal

Født
14. september 1969, Oslo
Portrettbilde
Putte Helene Dal på verkstedet i Fredrikstad.
Portrettbilde
Kjekt å ha
Putte Helene Dals anheng Kjekt å ha fra 2005 er humoristisk og nærmest absurd over hva som kan være kjekt å ha i gitte situasjoner.
Kjekt å ha
© /BONO.
Lisens: Vernet verk

Putte Helene Dal er en norsk smykkekunstner. Hun jobber i hovedsak med å sette sammen smykker av allerede eksisterende objekter – såkalte readymades. Dal er også aktiv som kurator og styremedlem i flere kunstfaglige sammenhenger.

Smykker av brukte objekter

I perioden fra 1995 til 1999 studerte Dal på kunstskolen Moore College of Art and Design i Philadelphia, USA. De to siste årene valgte hun skulptur som hovedfag, med fokus på metall. Samtidig tok hun ulike smykkekurs. Våren år 2000 startet Dal på Kunsthøgskolen i Oslo. Der hadde hun Sigurd Bronger som veileder på Institutt for metall. På Hovedfagsutstillingen i 2003 viste hun blant annet smykkene Seeking og Time. Seeking er laget av en propp til vaskekum og et plastrør med en sugekopp, som etterligner et stetoskop. Utformingen får betrakteren til å fundere over det å være singel, og det å prøve og finne noen.

I perioden 2004–2007 hadde hun Statens treårige arbeidsstipend for yngre kunstnere. Det gjorde at hun hadde muligheten til å fordype seg i eget arbeid, søke separatutstillinger og å markere seg. På Norske Kunsthåndverkeres Triennale 2004Kunstindustrimuseet i Oslo viste hun en rekke arbeider laget av stikkontakter. De fikk Hederlig omtale av Kunsthåndverkprisens jury.

Prosessorientert kunstnerskap

Tidligere arbeidet Putte Helene Dal mest med kjente objekter, som ulike typer kjøkkenredskaper. Senere har hennes interesse i økende grad kretset rundt smykkets design og funksjon. En av grunnene til at Dal anvender brukte objekter, er at hun helt fra hun var liten har gått på loppemarkeder og elsker skattejakten. Den kunstneriske prosessen er todelt. Enten lager hun arbeider som oppstår ut fra hva hun finner, mens andre ganger har hun en overordnet idé der hun finner ting som passer inn i ideen.

Utstillingsvirksomhet og ARKIVET

I utstillingen Smukt i Nordnorsk kunstnersenter 2007, viste Dal anhenget Kjekt å ha. Det er laget av en antisklimatte i lys, transparent plast, montert på en oval ramme i hvit plast. Tittelen i dette tilfellet er humoristisk ment, spørsmålet er hvor ofte man trenger en antisklimatte, og er det nødvendig å gå med en rundt halsen. Siden 2014 har Dal vært medlem i kunstnergruppen ARKIVET, sammen med Hilde Dramstad, Camilla Luihn og Ella Heidi Sand. Sammen har de en utstrakt utstillingsvirksomhet i inn- og utland.

Kunstfaglig engasjement

Dal er også kunstfaglig engasjert og har i omganger vært styremedlem i Norske Kunsthåndverkere og medlem av Innkjøpsfondet for den samme organisasjonen. I 2013–2014 var hun en av tre kuratorer for kunsthåndverksutstillingen Skills - thinking through making, telling by hand produsert av Nordnorsk Kunstnersenter og i 2014 hovedkurator for Tendenser 2014 som ble vist på Punkt Ø – Galleri F 15. For Nasjonalmuseet var hun kurator for vandreutstillingen Laget i verden som startet i 2010 og som fortsatt er aktiv (2019).

Putte Helene Dal er representert i flere private og offentlige samlinger, deriblant Nasjonalmuseet, Permanenten og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

Utstillinger

Separatutstillinger (i utvalg)

  • 2012, Over & under, House of Foundations, Moss
  • 2009, Tension, Platina, Stockholm, Sverige
  • 2008, Restriksjoner, Hå gamle prestegaard, Jæren
  • 2007, Restriksjoner, RAM Galleri, Oslo

Gruppeutstillinger (i utvalg)

  • 2020, A Collection of Secrets, Art Centre East Riutta gallery, Lappeenranta, Finland
  • 2018, Beauty Box, Athens Jewelry Week, Athen, Hellas
  • 2016, Verdiløs, Møre og Romsdal kunstsenter, Molde

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg