Ivoriansk par iført tradisjonelle baoulé drakter.

Tenue Baoulé av Kamara Kolo Rachelle/Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0

Folketallet i Elfenbenskysten er beregnet til 22 671 331 (Folketelling 2014). Høye fødselstall i kombinasjon med synkende dødelighet har lenge bidratt til en sterk naturlig tilvekst i befolkningen. Denne er blitt forsterket av en omfattende innvandring av arbeidssøkende fra nabolandene Mali og Burkina Faso.

Den årlige gjennomsnittlige tilveksten i befolkningen er anslått til 2%. De høye fødselstallene har gitt landet en svært ung befolkning der anslagsvis 41% var under 15 år i 2013.

Befolkningen er sammensatt av mer enn 60 etniske grupper som tradisjonelt har hatt sine egne, avgrensede områder. Mange av disse gruppene er innbyrdes beslektet, og mange har kultur- og språkslektskap med grupper utenfor Elfenbenskysten.

I skogområdet vest for Bandamaelva lever en rekke små etniske grupper (inklusive Bété) som kulturelt hører til krufolkene i Liberia og Sierra Leone.

I regnskogbeltet øst for Bandama er baule (baoulé) en av de viktigste grupperingene, beslektet med akanfolkene i Ghana.

I det nordlige savanneområdet er det to hovedgrupper: mandefolkene, som har sin hovedtyngde i Mali, er i Elfenbenskysten representert ved malinké og dyula (dioula).

Vest for Bandamaelva, mellom malinkéfolk i nord og krufolk i sør, finnes de to folkegruppene dan og gouro som ble drevet sørover først som følge av oppløsningen av Maliriket, og senere videre sørover som følge av press fra malinkefolket.

Voltafolkene (gurspråklige folk) i nordøst omfatter senufo (senoufo) samt lobi, bobo og koulango.

Fremmedarbeidere fra nabolandene samt europeere (hovedsakelig franskmenn) utgjorde i henhold til folketellingen i 2014 24,2% av Elfenbenskystens totale befolkning.

Folketettheten er på 56 personer per km2, med en relativt jevn fordeling over landet. 53% var i 2013 bosatt i byer og tettsteder (mot 13% 1950). Største byer er Abidjan med 4 707 404 innbyggere, Bouaké med 680 694 innbyggere. Til samenlikning har den offisielle hovedstaden Yamoussoukro en befolkning på 281 735 innbyggere (Folketelling 2014).

Moské i Bouaké. Bouaké ligger omtrent midt i landet og er landets nest største by.

av SCODE. Begrenset gjenbruk

Av befolkningen er ca. 39% muslimer og 26% kristne. 13% regnes som ikke-religiøse, mens de øvrige er fordelt på ulike lokale religioner. Det er også en stor grad av overlapping i folks spirituelle praksis mellom nye religioner som kristendom og islam på den ene siden og tradisjonelle religioner på den annen side.

Offisielt språk er fransk og tales, med ulik grad av aksent, over hele landet. I det internasjonale miljøet i og rundt Abidjan, enten det gjelder internasjonalt næringsliv eller politikk, samt i turistindustrien, er det også mulig å kommunisere på engelsk. I tillegg lærer i teorien alle skoleelever, over et visst aldersnivå, engelsk som fremmedspråk.

Akan og andre kwaspråk i niger-kongofamilien tales i den sørlige halvdel av landet. Mandespråk tales i nordvest. Gurspråket senufo tales i nordøst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.