Basilique de Notre Dame de la Paix, Yamoussoukro
Katedralen Houphouët-Boigny fikk bygget i Yamoussoukro.
Gatebilde fra Yamoussoukro

Yamoussoukro er den offisielle hovedstaden i Elfenbenskysten, beliggende cirka 220 kilometer nordvest for landets største by Abidjan. Yamoussoukro har 328 643 innbyggere (2020). Byens økonomi er hovedsakelig basert på administrasjon, handel, utdanning og turisme.

Til tross for at Yamoussoukro offisielt er hovedstad i Elfenbenskysten, ledes landet fortsatt fra Abidjan, både politisk og administrativt, mens Yamoussoukro brukes til møter og konferanser.

Bybeskrivelse

Det er gjort betydelige investeringer siden byen ble gjort til hovedstad i 1983 av daværende president, landsfaderen Félix Houphouët-Boigny, som var født i byen. Likevel er bybildet fortsatt preget av et nett med brede gater med manglende bygninger, men bygninger som presidentpalass, rådhus, moské, kirke, universitetsbygninger, konferansesenter, hoteller og Houphouët-Boignys fredsstiftelse og residens, er å finne. Byen har også en internasjonal flyplass.

Yamoussoukro er best kjent for sin storslagne basilika Notre Dame de la Paix, som Houphouët-Boigny lot oppføre der på slutten av 1980-årene. Den er Afrikas største kirke, og av mange også regnet som verdens største kirke. Basilikaen er bygd etter modell av Peterskirken i Roma og er 149 meter høy (dette er høyere enn Peterskirken i Roma) og 360 meter lang. En dam full av krokodiller har også blitt et unikt symbol for byen.

Byutvikling

En ny utviklingsplan for byen ble vedtatt i 1997, men ikke iverksatt. Under årene med politisk ustabilitet og borgerkrig ble videre utbygging av den nye hovedstaden stadig utsatt. I 2019 proklamerte president Alassane Ouattara sin fortsatte forpliktelse til å sette en fornyet plan ut i livet. Det er blant annet fokus på å legge ut et nett av bredbåndskabler før utbyggingen fortsetter. Utviklingsplanen som er anslått å koste rundt 11,2 milliarder norske kroner, omfatter bygging av parlamentsbygning, regjeringsbygninger, offentlige kontorer og ambassadebygninger.

Noe av problemet med Yamoussoukro, som andre kunstig anlagte hovedsteder, er at de ofte planlegges med tanke på pomp og prakt i forbindelse med nasjonal stolthet, som et rent og ryddig sete for statsledelse og administrasjon. Ofte blir vanlige folk med deres behov for boliger og skoler, markeder, butikker og industri neglisjert. Så også for denne byen, konstruert i Houphouët-Boignys bilde med målsetting om å løfte hjembyen sin opp til nasjonal storhet.

Sammenliknet med Nigerias enorme oljeinntekter i perioden da deres nye hovedstad ble bygget i Abuja, har Elfenbenskysten begrensede midler til å fortsette utbyggingen. Med fortsatt dragkamp om knappe ressurser, er det derfor trolig at Abidjan i praksis vil forbli den reelle politiske og administrative hovedstaden i mange år fremover.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg