Religion i Afrika

En koptisk prest velsigner menigheten i Jomfru Maria-kirken i landsbyen al-Our sør for Kairo. Det er usikkert hvor mange koptere som lever i Egypt, men sannsynligvis utgjør den kristne minoriteten rundt fem prosent av befolkningen. Mange har emigrert til utlandet.
Reuters/NTB Scanpix.
Til områdene sør for Sahara kom kristendommen med kolonisering og misjonsvirksomhet.

Artikkelstart

Det afrikanske kontinent domineres av kristendommen, islam og tradisjonelle religioner i lokale kulturer.

Kristendommen

Kristendommen var dominerende i hele det romerske (og senere delvis bysantinske) Nord-Afrika frem til den arabiske erobringen på 600-tallet. Fortsatt lever den koptiske kirke videre i Egypt og Etiopia.

Sør for Sahara har kristendommen kommet med de europeiske kolonimaktene; først og fremst portugiserne (fra tidlig 1500-tallet), deretter med nederlenderne (fra 1600-tallet i Sør-Afrika) og fra 1800-tallet med de øvrige kolonimaktene.

Også fra andre land ble det organisert misjon. Fra 1840-årene var det norsk misjon i Sør-Afrika, fra 1860-årene på Madagaskar. På 1900-tallet har det oppstått tallrike «innfødte» afrikanske kirker, for eksempel kimbanguismen, spesielt i det sørlige Afrika.

Islam

Islam (i hovedsak sunni) har hatt en rask utvikling de siste 150 årene. Ved siden av Nord-Afrika, Sudan og Somalia, dominerer islam et bredt belte tvers over kontinentet sør for Sahara samt kystområdet i Øst-Afrika ned til Mosambik.

De tradisjonelle etniske religionene

De tradisjonelle etniske religionene finnes dels i Vest-Afrika, dels i Sentral- og Øst-Afrika, Sør-Sudan og deler av Etiopia, men også i områder i det sørlige Afrika. Disse religionene er nært knyttet til tradisjonelt levevis (jordbruk, kveghold, jakt) og er derfor under sterkt press, ikke bare fra kristen misjon og islamsk utbredelse, men også fra sosiale og økologiske endringer som urbanisering og ørkenspredning.

Et grunnleggende fellestrekk i de tradisjonelle religionene er tro på en vanligvis fjern høygud; et hierarki av underordnede guder og åndevesener, ofte knyttet til naturen (skog, elver); en aktiv kult av forfedrene; og en utbredt tro på hekser og bruk av magi og fetisjer.

Jødedommen

Den tidligere tallrike jødiske befolkning i Nord-Afrika har så å si i sin helhet utvandret til Israel etter 1948.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg