Det afrikanske kontinent domineres av kristendommen, islam og tradisjonelle religioner i lokale kulturer (de siste kalles i populær litteratur ofte «stammereligioner» eller «animisme»).

Kristendommen var dominerende i hele det romerske (og senere delvis bysantinske) Nord-Afrika frem til den arabiske erobringen på 600-tallet. Fortsatt lever den koptiske kirke videre i Egypt og Etiopia. Sør for Sahara har kristendommen kommet med de europeiske kolonimaktene; først og fremst portugiserne (fra tidlig 1500-tallet), deretter med nederlenderne (fra 1600-tallet i Sør-Afrika) og fra 1800-tallet med de øvrige kolonimaktene. Også fra andre land ble det organisert misjon (norsk misjon fra 1840-årene i Sør-Afrika, fra 1860-årene på Madagaskar). På 1900-tallet har det oppstått tallrike «innfødte» afrikanske kirker, f.eks. kimbanguismen (se Simon Kimbangu), spesielt i det sørlige Afrika.

Islam (i hovedsak sunni) har hatt en rask utvikling de siste 150 årene, og ved siden av Nord-Afrika, Nord-Sudan og Somalia, dominerer islam et bredt belte tvers over kontinentet sør for Sahara samt kystområdet i Øst-Afrika ned til Mosambik.

De tradisjonelle etniske religionene finnes dels i Vest-Afrika, dels i Sentral- og Øst-Afrika, Sør-Sudan og deler av Etiopia, men også i områder i det sørlige Afrika. Disse religionene er nært knyttet til tradisjonelt levevis (jordbruk, kveghold, jakt) og er derfor under sterkt press, ikke bare fra kristen misjon og islamsk utbredelse, men også fra sosiale og økologiske endringer (urbanisering, ørkenspredning). Grunnleggende fellestrekk i de tradisjonelle religionene er tro på en vanligvis fjern høygud; et hierarki av underordnede guder og åndevesener, ofte knyttet til naturen (skog, elver); en aktiv kult av forfedrene; og en utbredt tro på hekser og bruk av magi og fetisjer.

Den tidligere tallrike jødiske befolkning i Nord-Afrika har så å si i sin helhet utvandret til Israel etter 1948.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.