Faktaboks

Eiliv Austlid
Født
6. mai 1899, Ullensvang
Død
15. september 1940, Hagevollen, Dovre
Kaptein Eiliv Austlid, fotografert som løytnant.
Av .

Eiliv Austlid var en norsk kaptein i Hæren som falt under felttoget i Sør-Norge under andre verdenskrig. Austlid ble i 2009, post morten, tildelt Krigskorset med sverd for sin innsats under kampene på Dovre.

Austlid ble tildelt Krigsmedaljen i 1946, mens forsøk fra tidlig på 1990-tallet på å få ham hedret med Norges høyeste militære utmerkelse, Krigskorset med sverd, ble avvist av flere regjeringer.

Ved siden av sin militære tjeneste engasjerte Austlid seg i Norges Bondelag, og senere Bondepartiet, og var lokal formann i begge, i Stange. Ved siden av sin militære tjeneste var Austlid bonde og tok i 1923–1924 Vinterlandbruksskolen.

Militær karriere

Eiliv Austlid tok 5. divisjons underoffisersskole (1916–1920), deretter Krigsskolen (1921–1923), og mellom de to militære skolene examen artium ved Volda landsgymnas (1921).

Han ble utnevnt til premierløytnant (nå: løytnant) i 3. divisjon i 1923 og tok Hærens speiderkurs i 1924, hvoretter han tjenestegjorde som speider i Hærens Flygevesen i 1925–1927. Senere gjennomgikk han Infanteriets Vinterskole (1928).

Austlid ble utnevnt til kaptein i Hæren i 1937 og var mobiliseringsdisponert ved Rogaland infanteriregiment nr. 8 ved krigsutbruddet, 9. april 1940. Han befant seg da på Østlandet, der han bodde og kom seg ikke til Madlamoen og sin egen avdeling. Han meldte seg derfor til tjeneste for Infanteriregiment nr. 5 på Terningmoen og ble der beordret som sjef for et mitraljøsekompani.

14. april ble kompaniet sendt til Hamar. Senere samme dag fikk Austlid ordre, med to tropper, til et spesialoppdrag i Gudbrandsdalen. Det var både under og etter krigen ulike versjoner av kampene med en tysk fallskjermavdeling ved Dombås under felttoget i Sør-Norge, 15. april 1945, der Austlid og fem av hans soldater falt.

Politisk strid

Austlid ble etter krigen kritisert av blant andre Trygve Lie, som ved krigsutbruddet var norsk forsyningsminister, for å ha tatt unødig risiko mot en overlegen motstander. Dette til tross for at aksjonen ble gjennomført etter påtrykk fra medlemmer at regjeringen, for å sikre konge og regjering. Austlid var heller ikke kjent med den tyske styrkens størrelse eller stilling.

Etter krigen ble Austlid, i likhet med svært mange andre som deltok i felttoget, tildelt Krigsmedaljen. I 1996 foreslo Forsvarets overkommando, etter et initiativ fra Oppland regiment, å tildele kaptein Austlid Krigskorset. Dette ble avvist av Forsvarsdepartementet ved Krigsdekorasjonsrådet. Det ble vist til at regjeringen Gerhardsen i 1949 hadde besluttet at det ikke lenger skulle tildeles krigsdekorasjoner, og forslaget ble avvist av forsvarsministrene Bjørn Tore Godal og Kristin Krohn Devold. Saken ble fulgt opp av to generalinspektører for Hæren (Roar Haugen og Lars Sølvberg), deretter av forsvarssjef Sverre Diesen, som anbefalte tildeling.

Etter en juridisk vurdering fra professor Henning Jakhelln ga statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen oppdrag til Institutt for forsvarsstudier (IFS) om å gjennomgå saken. Instituttet konkluderte med at Austlid løste sitt oppdrag «på best mulig måte», at han tok vare på sine menn og «utviste tapperhet» av stor betydning. Regjeringen Stoltenberg vedtok deretter å tildele Austlid Krigskorset med sverd 2. oktober 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg