Rekrutter på Marinens rekruttskole KNM Harald Haarfagre under morgenmønstring en gråværsdag i 1997.
/Forsvaret.
Lisens: CC BY 2.0
Gammelt og nytt sett mot nord: Eldre undervisningslokaler til venstre og nyere messebygg til høyre.
/Forsvarsbygg.
Lisens: CC BY SA 3.0

Madlaleiren er en militær leir på nordsiden av Hafrsfjord i Stavanger kommune. Leiren er tilholdssted for rekruttskolen KNM Harald Haarfagre.

Faktaboks

Også kjent som

Madlamoen

Historie

Leiren ble opprettet i 1871 som ekserserplass for Hæren. Senere ble anlegget utvidet blant annet med skyte- og manøverfelt (Madlatua). Fra gammelt av ble leiren kalt Madlasletten, og fra 1934 var navnet Madlamoen.

Sjøforsvaret overtok hele leiren i 1952 i forbindelse med sentraliseringen av Sjøforsvarets rekruttskoleordning. Den første tiden etter andre verdenskrig hadde Sjøforsvaret hatt et desentralisert system med regionvise rekruttskoler underlagt de fem marinekommandoene. De to første «sentraliserte» rekruttskolene kom til Madla i 1948, og i årene som fulgte ble også de øvrige tre regionale rekruttskolene overført dit. Da begynte også en nær ti år lang utbygging av leiren til skoleformål. Leiren har en betydelig bygningsmasse som er under stadig fornyelse og utvikling. Likevel finnes det fortsatt bygninger fra 1800-tallet i leiren.

Madlaleiren i dag

Den klart tyngste brukeren av Madlaleiren er KNM Harald Haarfagre, som er Forsvarets største rekruttskole. Skolen utdanner alle rekrutter for Sjøforsvaret og fra 2002 de fleste som skal til Luftforsvaret. En del lærlinger som skal til Hæren har også rekruttiden sin på Madla. I tillegg utfører avdelingen administrative støttetjenester for øvrige deler av Forsvaret i Rogaland, vertslandsstøtte til NATO/JWC (Joint Warfare Centre) på Jåttå med videre.

Andre brukere av Madlaleiren er Forsvarets sanitet (FSAN), Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) og Forsvarsbygg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg