EPR - kjernereaktor

EPR er en type kjernereaktor, og den er en europeisk versjon av en tredjegenerasjons trykkvannsreaktor. Reaktoren ble utviklet av Frameatome og EdF i Frankrike og Siemens i Tyskland, og leveres nå av Areva NP.

Faktaboks

Også kjent som

European Pressurized Reactor

Reaktoren representerer en forbedring av tidligere trykkvannsreaktorer når det gjelder sikkerhet og virkningsgrad. Den termisk ytelsen er 4590 MW t som normalt vil kunne gi en netto elektrisk ytelse på 1630 MWe med en virkningsgrad på 36 prosent.

Konstruksjonen gjør det mulig å bruke uran mer effektivt enn annengenerasjonsreaktorer, noe som medfører et mindreforbruk av uran på 17 prosent. Kjernebrenslet kan bestå av inntil 5 prosent anriket uran, reprosessert uranbrensel og MOX-brensel som er en blanding av plutonium og utarmet uran. Tilgjengelighetsfaktoren forventes å være 92 prosent gjennom reaktorens livslengde som er på 60 år.

Anlegget er utstyrt med ekstra nødkjølesystemer og beholder til å ta hånd om smeltet kjerne som måtte unnslippe fra reaktoren i en nødsituasjon. Reaktoren er dimensjonert for å tåle jordskjelv med en akselerasjon i grunnen på opptil 600 Gal, og er dessuten omsluttet med betongvegger som skal kunne motstå flykrasj.

Reaktorer av denne type bygges i Frankrike (Flamanville), Finland (Olkiluoto), Kina (Taishan) og Storbritannia (Hinkley Point C). Den første reaktoren som kom i kommersiell drift var i Taishan den 13. desember 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg