EPR, European Pressurized Reactor, europeisk versjon av en tredjegenerasjons trykkvannsreaktor. Reaktoren ble utviklet av Frameatome og EdF i Frankrike og Siemens i Tyskland, og leveres nå av Areva NP.

Reaktoren representerer en forbedring av tidligere trykkvannsreaktorer når det gjelder sikkerhet og virkningsgrad. Den termisk ytelsen vil bli på 4590 MWt som normalt vil kunne gi en netto elektrisk ytelse på 1630 MWe med en virkningsgrad på 36 prosent.

Konstruksjonen gjør det mulig å bruke uran mer effektivt enn annengenerasjonsreaktorer, noe som medfører et mindreforbruk av uran på 17 prosent. Kjernebrenslet kan bestå av inntil 5 prosent anriket uran, reprosessert uranbrensel og MOX-brensel som er en blanding av plutonium og utarmet uranTilgjengelighetsfaktoren forventes å være 92 prosent gjennom reaktorens livslengde som er på 60 år.

Anlegget er utstyrt med ekstra nødkjølesystemer og beholder til å ta hånd om smeltet kjerne som måtte unnslippe fra reaktoren i en nødsituasjon. Reaktoren er dimensjonert for å tåle jordskjelv med en akselerasjon i grunnen på opptil 600 Gal, og er dessuten omsluttet med betongvegger som skal kunne motstå flykrasj. 

De første reaktorene av denne type bygges i Frankrike, Finland og Kina, og planlegges oppført i Storbritannia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.