Olkiluoto, ett av Finlands to kjernekraftverk. Kraftverket, som ligger på halvøya Olkiluoto i det sørvestlige området av Finland, består av to reaktorer i tillegg til en reaktor som er under utbygging. Kraftverkets samlede maksimale ytelse er 1 780 MWel.

Olkiluoto 1 ble satt i full drift i 1979 og er en kokvannsreaktor med en maksimal ytelse på 890 MWel. Anlegget har hatt en gjennomgående svært høy driftsstabilitet og oppnådd en tilgjengelighet på over 97 % gjennom et helt år.

Olkiluoto 2 ble satt i drift i 1980 og er nesten identisk lik Olkiluoto 1. Også denne reaktoren har hatt en god driftsstatistikk. 

Olkiluoto 3 er en tredjegenerasjonsreaktor av typen EPR ( European Pressurized Water Reactor). Maksimal ytelse er beregnet til  1 720 MWel. Arbeidet startet i 2005 og reaktoren ventes nå å bli satt i drift i 2018, etter at utbyggingen har blitt forsinket flere ganger. Anlegget har også blitt vesentlig dyrere enn beregnet. Reaktortypen er helt ny, noe som er med på å forklare både forsinkelsene og kostnadsoverskridelsene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.