Olkiluoto

Olkiluoto er ett av Finlands to kjernekraftverk. Kraftverket, som ligger på halvøya Olkiluoto i det sørvestlige området av Finland, består av to kjernereaktorer i tillegg til en reaktor som er under utbygging. Kraftverkets samlede maksimale ytelse er 1 780 MWel.

Olkiluoto 1 ble satt i full drift i 1979 og er en kokvannsreaktor med en maksimal ytelse på 890 MWel. Anlegget har hatt en gjennomgående svært høy driftsstabilitet og oppnådd en tilgjengelighet på over 97 prosent gjennom et helt år.

Olkiluoto 2 ble satt i drift i 1980 og er nesten identisk lik Olkiluoto 1. Også denne reaktoren har hatt en god driftsstatistikk.

Olkiluoto 3 er en tredjegenerasjonsreaktor av typen EPR ( European Pressurized Water Reactor). Maksimal ytelse er beregnet til 1 720 MWel. Arbeidet startet i 2005 og reaktoren ventes nå å bli satt i drift i 2020, etter at utbyggingen har blitt forsinket flere ganger. Anlegget har også blitt vesentlig dyrere enn beregnet. Reaktortypen er helt ny, noe som er med på å forklare både forsinkelsene og kostnadsoverskridelsene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg