Framatome er et fransk industriselskap som produserer utstyr og leverer tjenester i tilknytning til design, bygging og drift av kjernereaktorer. Det ble etablert i januar 2018 for å videreføre deler av virksomheten til industriselskapet Areva som nå er avviklet.

Framatome eies av EDF med 75,5 prosent, Mitsubishi Heavy Industries med 19,5 prosent og Assystem med 5 prosent. Selskapet har 14 000 ansatte, fordelt over hele verden.

Det nye selskapet Framatome har en forankring i det tidligere franske selskapet Framatome som ble etablert i 1958. Dette selskapet ble grunnlagt av flere større industriselskaper, blant annet Westinghouse. Westinghouse hadde utviklet en kommersiell trykkvannsreaktor og et viktig formål for dette selskapet var å introdusere denne reaktorteknologien for det franske markedet.

Framatome ble senere et rent fransk selskap da Westinghouse gikk med på å selge seg ut i 1976. I 2001 ble Framatome sammensluttet med andre industriselskaper for å danne industriselskapet Areva. Etter 2011 ble Areva konfrontert med en rekke tekniske og finansielle problemer som til slutt endte med at selskapet ble avviklet i 2018, hvorpå det «nye» Framatome ble dannet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.