Framatome

Artikkelstart

Framatome er et fransk industriselskap som produserer utstyr og leverer tjenester i tilknytning til design, bygging og drift av kjernereaktorer. Det ble etablert i januar 2018 for å videreføre deler av virksomheten til industriselskapet Areva som nå er avviklet.

Framatome eies av EDF med 75,5 prosent, Mitsubishi Heavy Industries med 19,5 prosent og Assystem med 5 prosent. Selskapet har 14 000 ansatte, fordelt over hele verden.

Historisk bakgrunn

Det nye selskapet Framatome har en forankring i det tidligere franske selskapet Framatome som ble etablert i 1958. Dette selskapet ble grunnlagt av flere større industriselskaper, blant annet Westinghouse. Westinghouse hadde utviklet en kommersiell trykkvannsreaktor og et viktig formål for dette selskapet var å introdusere denne reaktorteknologien for det franske markedet.

Framatome ble senere et rent fransk selskap da Westinghouse gikk med på å selge seg ut i 1976. I 2001 ble Framatome sammensluttet med andre industriselskaper for å danne industriselskapet Areva. Etter 2011 ble Areva konfrontert med en rekke tekniske og finansielle problemer som til slutt endte med at selskapet ble avviklet i 2018, hvorpå det «nye» Framatome ble dannet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg