Utarmet uran er uran som har redusert radioaktivitet. Det er et biprodukt fra anriking av uran som skal brukes til kjernevåpen eller kjernekraftverk, og i utarmet uran er 3/4 av isotopen 235U fjernet. Radioaktiviteten blir dermed redusert med ca. 40 prosent i forhold til naturlig uran.

I tillegg fjernes alle urandøtrene i anrikningsprosessen, det vil si de 13 mellomtrinnene før uranet ender opp som bly. To av mellomproduktene gjendannes imidlertid raskt, slik at det endelige strålingsnivået er 10–20 prosent av det opprinnelige.

Egenskaper

Nesten all stråling fra utarmet uran er alfastråler. Disse stoppes lett, men kan være helseskadelige hvis man får stoffet inn i kroppen.

Bruk

Utarmet uran brukes i panserbrytende ammunisjon. Spydformede prosjektiler av utarmet uran på 0,5 til 8 kg trenger lett gjennom panserplater. Det skyldes at massetettheten av uran er 2,6 ganger så stor som tettheten av jern (20,2 g/mL mot 7,87 g/mL). Utarmet uran er mye billigere enn andre metaller med høy tetthet, som wolfram (19,4 g/mL) og gull (19,3 g/mL). Det er også lett tilgjengelig som produksjonsavfall fra anrikningsanlegg for uran.

På grunn av energien som frigjøres ved kollisjonen, forstøves uranet på baksiden av panserplaten, og støvet antennes spontant i luft, slik at det dannes uranoksider. Uranet detonerer ikke kjernefysisk, men støvet er svakt radioaktivt.

Store mengder uranammunisjon ble brukt av FN-styrker (hovedsakelig av USA-styrker) mot irakske styrker under Golfkrigen i 1991. Mindre mengder ble brukt av Nato-styrker under Kosovokrigen i 1999.

Radiologisk toksisitet

Statens strålevern har beregnet at man må inhalere ca. ¼ g utarmet uran, en etter forholdene meget stor dose, for å overskride den årlige dosegrensen i en arbeidssituasjon. Det er utelukket at slike doser kan fremkalle sykdom, utover en marginalt økt risiko for kreft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg