Tredjegenerasjonsreaktor er en generasjon kjernereaktorer som representerer en vesentlig teknisk forbedring og videreutvikling av annengenerasjonsreaktoren. De forbedringer som er gjort gjelder i særlig grad konstruksjon og sikkerhet, blant annet er det innebygd flere redundante sikkerhetssystemer.

Faktaboks

Også kjent som

generasjon III-reaktor

Reaktorene kjøres også med en bedre brenselsøkonomi som medfører et mindreforbruk av uran på omtrent 15 prosent per produsert energienhet sammenlignet med eldre reaktorer.

De mest moderne reaktorene har fått betegnelsen generasjon III+ som innebærer at reaktoren er utstyrt med passiv sikkerhet og dessuten skal reaktorbygningen kunne motstå et flykrasj. Kjernekraftverk som bygges i dag er tredjegenerasjonsverktøy, blant annet Olkiluoto 3-kraftverket som nå oppføres i Finland.

Forbedringene innebærer at reaktorens livslengde kan forlenges til 60 år, eventuelt til 120 år etter en fullstendig overhaling av reaktoren. Til sammenligning er annengenerasjonsreaktor konstruert for en livslengde på 40 år, med mulig forlengelse til 80 år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg