Hinkley Point Nuclear Power Station av Richard Baker. CC BY SA 2.0

Hinkley Point, anlegg for produksjon av kjernekraft i Somerset, sørvest i England. Anlegget består av to kjernekraftverk, Hinkley Point A, som nå er nedlagt, og Hinkley Point B.

Hinkley Point A kjernekraftverk besto av to gasskjølte kjernereaktorer av typen magnox. Reaktorene ble opprinnelig konstruert til å yte 500 MWe hver, men ble nedgradert til en netto ytelse på 235 MWe. Kraftverket kom i drift i 1965 og ble nedlagt i 2000. Samlet produksjon i kraftverkets levetid var 103 TWh som tilsvarer en kapasitetsfaktor på 72 prosent.

Hinkley Point B kjernekraftverk kom i drift i 1976 og har to gasskjølte reaktorer av typen AGR, hver med en netto ytelse på 435 MWe. Kapasitetsfaktoren i den perioden kraftverket har vært i drift er beregnet til 74 prosent.  Anlegget eies og driftes av EDF Energy. Det er ventet at reaktorene vil være i drift frem til 2023.

Et tredje kraftverk, Hinkley Point C, er under planlegging. Til dette prosjektet er det valgt to EPR-reaktorer som ventes å få en samlet netto ytelse på 3 260 MWe. Anlegget vil i hovedsak bli finansiert med utenlandske midler der det franske selskapet EDF skal ta to tredjedeler og det kinesiske selskapet CNG (China General Nuclear Power Group) en tredjedel  av investeringskostnadene. Høye kostnader har gjort prosjektet svært omstridt. EDF har fremforhandlet en garantert fastpris for levert kraft til £92,50/MWh, som er høyere enn de kostnadsanslag som er lagt til grunn for kjernekraftprosjekter i andre land. Prisen kan sammenlignes med det myndighetene må betale for fornybar energi som vind- og solkraft, men kostnadene for disse energiformene ventes å falle i løpet av anleggsperioden til kjernekraftverket.

Prosjektet er nå endelig godkjent av den britiske regjeringen. Anleggsarbeidet vil starte opp i 2019 og kraftverket ventes å komme i drift innen 2026.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.