Hinkley Point

Artikkelstart

Hinkley Point, anlegg for produksjon av kjernekraft i Somerset, sørvest i England. Anlegget består av to kjernekraftverk, Hinkley Point A, som nå er nedlagt, og Hinkley Point B.

Hinkley Point A kjernekraftverk besto av to gasskjølte kjernereaktorer av typen magnox. Reaktorene ble opprinnelig konstruert til å yte 500 MWₑ hver, men ble nedgradert til en netto ytelse på 235 MWₑ. Kraftverket kom i drift i 1965 og ble nedlagt i 2000. Samlet produksjon i kraftverkets levetid var 103 TWh som tilsvarer en kapasitetsfaktor på 72 prosent.

Hinkley Point B kjernekraftverk kom i drift i 1976 og har to gasskjølte reaktorer av typen AGR, hver med en netto ytelse på 435 MWe. Kapasitetsfaktoren i den perioden kraftverket har vært i drift er beregnet til 74 prosent. Anlegget eies og driftes av EDF Energy. Det er ventet at reaktorene vil være i drift frem til 2023.

Et tredje kraftverk, Hinkley Point C, er under utbygging. Til dette prosjektet er det valgt to EPR-reaktorer som ventes å få en samlet netto ytelse på 3 260 MWe. Anlegget vil i hovedsak bli finansiert med utenlandske midler der det franske selskapet EDF skal ta to tredjedeler og det kinesiske selskapet CNG (China General Nuclear Power Group) en tredjedel av investeringskostnadene. Høye kostnader har gjort prosjektet svært omstridt. EDF har fremforhandlet en garantert fastpris for levert kraft til £92,50/MWh, som er høyere enn de kostnadsanslag som er lagt til grunn for kjernekraftprosjekter i andre land. Prisen kan sammenlignes med det myndighetene må betale for fornybar energi som vind- og solkraft, men kostnadene for disse energiformene ventes å falle i løpet av anleggsperioden til kjernekraftverket.

Arbeidet med den første reaktoren ble innledet i 2018 og den er ventet å komme i drift i 2025. Den andre reaktoren er ventet å komme i drift i 2027 med anleggstart i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg