Hinkley Point Nuclear Power Station

Hinkley Point er et anlegg for produksjon av kjernekraft i Somerset, sørvest i England. Anlegget består av to kjernekraftverk, Hinkley Point A og Hinkley Point B, som nå begge er nedlagt. Et tredje kraftverk, Hinkley Point C er under utbygging.

Hinkley Point A kjernekraftverk besto av to gasskjølte kjernereaktorer av typen magnox. Reaktorene ble opprinnelig konstruert til å yte 500 megawatt (MWₑ) hver, men ble nedgradert til en netto ytelse på 235 MWₑ. Kraftverket kom i drift i 1965 og ble nedlagt i 2000. Samlet produksjon i kraftverkets levetid var 103 terawattimer (TWh) som, for den tiden kraftverket var i drift, tilsvarer en kapasitetsfaktor på 72 prosent.

Hinkley Point B kjernekraftverk kom i drift i 1976 og hadde to gasskjølte reaktorer av typen AGR, hver med en netto ytelse på 435 MWₑ. Kraftverket ble tatt ut av drift i 2022. Kapasitetsfaktoren i den perioden kraftverket var i drift er beregnet til 74,7 prosent. Samlet produksjon i kraftverkets levetid var 302 TWh.

Et tredje kraftverk, Hinkley Point C, er under utbygging. Til dette prosjektet er det valgt to EPR-reaktorer som ventes å få en samlet netto ytelse på 3 260 MWₑ. Anlegget vil i hovedsak bli finansiert med utenlandske midler der det franske selskapet EDF Energy skal ta to tredjedeler og det kinesiske selskapet CNG (China General Nuclear Power Group) en tredjedel av investeringskostnadene. Høye kostnader har gjort prosjektet svært omstridt. EDF har fremforhandlet en garantert fastpris for levert kraft til £92,50/MWh, som er høyere enn de kostnadsanslag som er lagt til grunn for kjernekraftprosjekter i andre land. Prisen var sammenlignbar med det myndighetene måtte betale for fornybar energi som vind- og solkraft på det tidspunktet avtalen ble inngått, men kostnadene for disse energiformene ventes å falle i løpet av anleggsperioden til kjernekraftverket.

Arbeidet med den første reaktoren ble innledet i 2018 og den er ventet å komme i drift i 2027. Den andre reaktoren er ventet å komme i drift i 2028 med anleggsstart i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg