Yakubu Gowon

Faktaboks

Yakubu Gowon
Uttale
gowˈon
Født
19. oktober 1934, Pankshin, Plateau

Artikkelstart

Yakubu Gowon, nigeriansk offiser og politiker som var militært statsoverhode i Nigeria i 1966–1975.

Bakgrunn

Gowon er fra det som i dag er delstaten Plateau, i Nigerias Midtbelte. Han ble militærutdannet i Ghana og Storbritannia.

Etter det første militærkuppet i 1966 ble han utpekt som leder for hæren, og etter det andre kuppet i juli 1966 ble han utpekt som statsoverhode i Nigeria.

Statsleder 1966–1975

Gowons første regjeringsperiode var preget av den nigerianske borgerkrigen som fulgte etter at opprørere erklærte Biafra selvstendig i mai 1967. Under mottoet om å holde Nigeria samlet, ledet han føderalstatens kamp mot Biafra-opprørerne, som ble slått ned i 1970.

Etter borgerkrigen etablerte Gowon et program for forsoning, rehabilitering og gjenoppbygging. Denne prosessen ble hjulpet av økte statsinntekter fra den voksende oljeindustrien og økte internasjonale oljepriser.

Gowon arbeidet for en overgang til sivilt styre. Dette provoserte både politikere og militære, og han ble selv avsatt i et militærkupp i juli 1975.

Etter 1975

Gowon dro i eksil til Storbritannia, hvor han ble til 1983. Her tok han doktorgrad i statsvitenskap. Ved presidentvalget i 1999, som markerte en historisk overgang til sivilt styre, var han en viktig støttespiller for Olusegun Obasanjo. Han lever fortsatt i Plateau.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg