Tony Blair, britisk politiker (Labour), jurist, statsminister 1997–2007. Medlem av Underhuset 1983–2007. Talsmann i arbeidsspørsmål 1989–92, 1992–94 innenrikspolitisk talsmann. Leder i Labour 1994–2007. Han overtok som leder ved John Smiths død. Blair fortsatte Smiths arbeid med å omforme partiet og føre det i mer sentrumsorientert retning («New Labour»). Ved valget 1997 gjorde Labour sitt beste valg noensinne og fikk 419 mandater i Underhuset. Ved valget 2001 holdt partiet stillingen med 413 mandater. Ved valget 2005 ble Tony Blair den første Labour-leder som vant tre valg på rad, men flertallet ble betydelig lavere (356 mandater). Blair gjennomførte reformer i britisk statsskikk, med eget parlament for Skottland, en nasjonal forsamling i Wales og redusert makt for Overhuset. Valget 2001 ble vunnet bl.a. på løfter om bedre skoler og helsevesen. Like før sin avgang sommeren 2007 fikk han på plass en ny samlingsregjering i Nord-Irland.

Blair var de første par årene av sin regjeringstid en av de mest populære statsministre i landet. Dette skyldtes både hans konstitusjonelle reformer, fremskritt i den fastlåste situasjonen i Nord-Irland og hans personlige stil. Etter hvert sank hans popularitet, bl.a. ble han kritisert for sin autoritære lederstil. Blair fremstod etter terrorangrepene 2001 som USAs viktigste allierte i Europa og var en viktig pådriver for felttoget i Irak 2003, noe som også førte til synkende troverdighet og popularitet.

Hele hans siste år som statsminister var preget av spekulasjoner om hans avgang. Etter en alt for seig og langvarig prosess annonserte Blair sin avgang i juni 2007. Vissheten om hans avgang førte til politisk lammelse i flere måneder før avgangen, og hans popularitet sank til et bunnivå. Etter at han gikk av, trakk han seg også fra Underhuset, og han har deretter vært Midtøsten-utsending for FN, EU, USA og Russland, den såkalte «kvartetten». Blair konverterte til katolisismen før jul 2007.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.