Faktaboks

Tony Blair
egentlig Anthony Charles Lynton Blair
Uttale
blˈeə
Født
6. mai 1953, Edinburgh, Skottland
Tony Blair
Av /NTB ※.

Tony Blair, britisk politiker for Labour party, jurist og Storbritannias statsminister i perioden 1997–2007.

Politiske verv

Tony Blair og Bill Clinton
Som britisk statsminister hadde Tony Blair et svært nært og godt forhold til USAs president Bill Clinton. Her er de to sammen under et møte i FNs sikkerhetsråd i New York i 2000.
Av /UN Photo.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Blair var medlem av Underhuset i tiden 1983–2007. Her var han talsmann i arbeidsspørsmål i 1989–1992, og i 1992–1994 innenrikspolitisk talsmann. Blair var leder for Labour i perioden 1994–2007. Han overtok som leder ved John Smiths død. Blair fortsatte Smiths arbeid med å omforme partiet og føre det i mer sentrumsorientert retning («New Labour»).

Blair som statsminister

Ved valget 1997 gjorde Labour sitt beste valg noensinne og fikk 419 mandater i Underhuset. Ved valget 2001 holdt partiet stillingen med 413 mandater. Ved valget 2005 ble Tony Blair den første Labour-leder som vant tre valg på rad, men flertallet ble betydelig lavere (356 mandater). Blair gjennomførte reformer i britisk statsskikk, med eget parlament for Skottland, en nasjonal forsamling i Wales og redusert makt for Overhuset. Valget 2001 ble vunnet blant annet på løfter om bedre skoler og helsevesen. Like før sin avgang sommeren 2007 fikk Blair på plass en ny samlingsregjering i Nord-Irland.

Blair var de første par årene av sin regjeringstid en av de mest populære statsministre i landet. Dette skyldtes både hans konstitusjonelle reformer, fremskritt i den fastlåste situasjonen i Nord-Irland og hans personlige stil. Etter hvert sank hans popularitet, blant annet ble han kritisert for sin autoritære lederstil. Blair fremstod etter terrorangrepene i 2001 som USAs viktigste allierte i Europa og var en viktig pådriver for felttoget i Irak i 2003, noe som også førte til synkende troverdighet og popularitet.

Hele hans siste år som statsminister var preget av spekulasjoner om hans avgang. Etter en altfor seig og langvarig prosess annonserte Blair sin avgang i juni 2007. Vissheten om hans avgang førte til politisk lammelse i flere måneder før avgangen, og hans popularitet sank til et bunnivå.

Etter at Blair gikk av som statsminister, trakk han seg også fra Underhuset, og han har deretter vært Midtøsten-utsending for FN, EU, USA og Russland, den såkalte «kvartetten».

Blair konverterte til katolisismen før jul i 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg