Den internasjonale kampanjen mot landminer

Jody Williams og Den internasjonale kampanjen mot landminer mottok Nobels fredspris i 1994. Tun Channereth fra Kambodsja mottok Fredsprisen på vegne av ICBL.

Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Den internasjonale kampanjen mot landminer (ICBL) er en ikke-statlig paraplyorganisasjon for organisasjoner som arbeider for et internasjonalt forbud mot landminer, opprettet i 1992 og med hovedkontor i Genève i Sveits. ICBL var en sentral pådriver bak Ottawakonvensjonen, og ble for dette arbeidet tildelt Nobels fredspris i 1997

Faktaboks

Også kjent som
International Campaign to Ban Landmines (ICBL)

Formål

ICBL arbeider for et totalforbud mot landminer verden over slik at alle stater skal forby både bruk, produksjon, lagring og transport av landminer. Organisasjonen arbeider også for å hjelpe landområder og personer rammet av landminer ved å samle inn ressurser til minerydding og rehabiliteringsprogrammer for mennesker som har blitt skadet av landminer.

Bakgrunn

I 1991 gikk en rekke NGOer og foreninger sammen for å opprette en egen paraplyorganisasjon for alle som var for et totalforbud mot landminer. Blant disse var Medico International, Handicap International, Human Rights Watch, The Mines Advisory Group, Physicians for Human Rights og en forening for amerikanske soldater som hadde kjempet i Vietnamkrigen. Organisasjonen ble offisielt stiftet i 1992 i New York i USA. ICBL var senere en av de viktigste pådriverne for etableringen av FNs Ottawakonvensjon i 1997, som forbyr bruk, lagring, produksjon og transport av landminer. For dette arbeidet ble ICBL og organisasjonens daværende leder, Jody Williams, tildelt Nobels fredspris i 1997.

Organisasjon

ICBL består av mer enn 800 medlemsorganisasjoner fra over 100 forskjellige land. Medlemsorganisasjonene har et selvstendig styresett, men følger ICBLs overordnede målsettinger om å fremme det internasjonale totalforbudet av landminer. Organisasjonen ledes av et styre med en direktør, som siden 2018 er den meksikanske fredsaktivisten og professoren Hector Guerra. De to organisasjonene Norsk Folkehjelp og Women 4 Non Violence er Norges medlemsorganisasjoner i ICBL.

Ottawakonvensjonen er ratifisert av 164 land. 32 land har ikke ratifisert avtalen, deriblant USA, Kina, India, Pakistan, Russland, Libya og Nord-Korea. Ettersom det bare er stater som kan ratifisere Ottawakonvensjonen, er det mange andre aktører som fortsatt produserer og tar i bruk landminer. Disse er for eksempel opprørsgrupper og geriljaer som bruker miner i egne angrep. Organisasjoner tilknyttet ICBL arbeider derfor også for å få på plass et totalforbud mot landminer blant ikke-statlige aktører.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg