Den internasjonale kampanjen mot landminer

Jody Williams og Den internasjonale kampanjen mot landminer mottok Nobels fredspris i 1994. Tun Channereth fra Kambodsja mottok Fredsprisen på vegne av ICBL.

Av /NTB Scanpix.

Den internasjonale kampanjen mot landminer, International Campaign to Ban Landmines, er et organisasjonsnettverk opprettet i 1992. Kampanjen bestod opprinnelig av seks organisasjoner, men fikk i løpet av 1990-årene sterkt økende tilslutning og bestod 2004 av over 1400 organisasjoner i mer enn 90 land. Kampanjens hovedformål er et internasjonalt forbud mot å benytte landminer, herunder produksjon, lagring og transport. I tillegg arbeider kampanjen med å skaffe ressurser til minerydding og rehabiliteringsprogram for personer som er rammet av landminer.

Faktaboks

også kjent som:
ICBL

ICBL var hovedaktør i arbeidet som førte frem til avtalen om totalforbud mot landminer (antipersonellminer) som ble undertegnet i 1997 (Ottawakonvensjonen). 164 land har ratifisert avtalen, mens ett land har signert avtalen uten å ratifisere den og 32 land står utenfor avtalen (2019). For dette arbeidet ble ICBL og frontfiguren Jody Williams tildelt Nobels fredspris i 1997.

ICBL har hovedkvarter i Genève, Sveits og har som flere internasjonale kampanjer benyttet seg av kjendiser, deriblant prinsesse Diana og flere kjente artister.

Norsk Folkehjelp er norsk medlem i ICBLs koordinasjonskomité.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg