fjærgjellehemikordater

Fjærgjellehemikordater, dyreklasse i rekken hemichordater. En liten klasse marine dyr, som i det ytre minner om mosdyr. De har en tredelt kropp slik som hos krageormer, som tilhører samme rekke. Tarmen er U-formet, og har forrest en framoverrettet blindsekk. Rund munnåpningen sitter fjærformete tentakler, eller gjeller. Ved basis av tentaklene munner det en kjertel som produserer den beskyttende kappe som omgir kroppen.

Faktaboks

Også kjent som

pterobranchier, Pterobranchia

De fleste fjærgjellehemikordater lever i kolonier, hvor flere sekretrør er koblet sammen. Individene er vanligvis bare noen få mm lange, og koloniene blir ikke over 20 mm i diameter. Direkte utvikling og ukjønnet formering foregår ved knoppskyting.

Det er kjent ca. 25 arter av fjærgjellehemikordater på verdensbasis. Mange arter lever på dypt vann, bl.a.i Antarktis. Det er bare kjent tre slekter. Cephalodiscus og Atubaria finnes i tropiske havområder, men Rhabdopleura også i kaldere farvann. I Norge finnes arten Rhabdopleura normani, som lever i kolonier i tynne rør på dypt vann. De lever av næringpartikler som fanges opp av tentaklene rundt munnåpningen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg