Gastrula er et steg i fosterutviklingen som etter en innbuktning følger etter blastula. En typisk gastrula er bygd som et dobbeltvegget beger med hulrommet, urtarmen (archenteron), omgitt av to enkle cellelag, indre og ytre kimblad. Det ytre bladet er ektoderm, det indre er endoderm. I begerets rand går de to primære kimbladene over i hverandre og danner urmunnleppen som omgir urmunnen (blastoporus).

Faktaboks

Uttale
gˈastrula

Gastrula-stadiet er tydeligst hos virvelløse dyr og noen enklere virveldyr som har plommefattige egg. Gastrula i modifisert form finnes hos virveldyr med plommerike egg, men på grunn av plommemassen blir gastrulaen annerledes og mer komplisert utformet. De prinsipielle bygningstrekkene med kimblad, urtarm og urmunn kan likevel identifiseres. Betegnelsen gastrulastadium benyttes vanligvis ikke for dyr med sterke avvik fra det typiske utviklingsmønsteret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg