Det syriske nasjonalist-sosialistiske parti

Artikkelstart

Det syriske nasjonalist-sosialistiske parti er etlibanesisk parti tuftet på syrisk nasjonalisme, forkortet SSNP. Det er del av et pan-syrisk parti med samme navn i Syria, og som er aktivt også i Irak, Jordan og Palestina. Partiet ble stiftet i Beirut i 1932, inspirert av den nasjonalsosialistiske bevegelsen i Tyskland.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: Syrian Social Nationalist Party (SSNP); fransk: Parti social nationaliste syrien; arabisk: al-Hizb as-Suri al-Qawmi al-Ijtimai.

Partiet er et av de eldste i Midtøsten, og på slutten av 1930-årene et av de mest innflytelsesrike i den arabiske verden. Grunnleggeren, den gresk ortodokse filosofen Antun Saadeh (1904–1949), erklærte partiet som sekulært, syrisk-nasjonalistisk og fiendtlig til fransk administrasjon i Syria og Libanon.

Partiets ideologi er basert på tanken om at det syriske folk hører sammen i ett storsyrisk rike som ut over dagens Syria også omfatter Libanon, Irak, Jordan, Israel, Palestina, Kypros, Kuwait, Sinai-ørkenen, sørøstlige deler av Tyrkia og sørøstlige deler av Iran. Store deler av dette området omtales som «den fruktbare halvmåne», og anses å utgjøre en nasjonal enhet med felles historiske røtter. SSNP motsetter seg skillet av det gamle Syria i to stater, mellom Libanon og Syria, og søker en sammenslåing at de to. I partiets ideologiske grunnlag, utformet av Saadeh mens han satt fengslet i 1936, heter det at «Syria er for syrerne og syrerne er én nasjon». SSNP var uttalt antisemittisk og så ingen plass for jøder i Stor-Syria. Saadeh gikk derimot inn for et kristent-muslimsk brorskap for å få bukt med de religiøse skillene i libanesisk politikk og samfunnsliv.

SSNP ble ansett som et høyreorientert parti, og sto i 1949 og 1961 bak mislykkete statskupp. Som følge av dette ble en rekke av dets medlemmer og ledere ble forfulgt og arrestert på 1960-tallet. Yngre ledere førte partiet lenger mot venstre, noe som førte til en splittelse. Under den libanesiske borgerkrigen (1975–1990) dannet hoveddelen av SSNP en milits for å kjempe mot falangistene og deres allierte. Partiet var da medlem av den venstreorienterte og pro-palestinske Lebanese National Movement. SSNP deltok i motstandskampen mot israelsk okkupasjon, 1982–2000. Samtidig støttet partiet den syriske militære tilstedeværelse i Libanon – som av andre ble ansett som en okkupasjon.

SSNP var ulovlig til 2005, for så å bli en del av 8. mars-koalisjonen, og er alliert med Baath-partiet i Syria.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg