Det syriske nasjonalist-sosialistiske parti er etlibanesisk parti tuftet på syrisk nasjonalisme, forkortet SSNP. Det er del av et pan-syrisk parti med samme navn i Syria, og som er aktivt også i Irak, Jordan og Palestina. Partiet ble stiftet i Beirut i 1932, inspirert av den nasjonalsosialistiske bevegelsen i Tyskland.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: Syrian Social Nationalist Party (SSNP); fransk: Parti social nationaliste syrien; arabisk: al-Hizb as-Suri al-Qawmi al-Ijtimai.

Partiet er et av de eldste i Midtøsten, og på slutten av 1930-årene et av de mest innflytelsesrike i den arabiske verden. Grunnleggeren, den gresk ortodokse filosofen Antun Saadeh (1904–1949), erklærte partiet som sekulært, syrisk-nasjonalistisk og fiendtlig til fransk administrasjon i Syria og Libanon.

Partiets ideologi er basert på tanken om at det syriske folk hører sammen i ett storsyrisk rike som ut over dagens Syria også omfatter Libanon, Irak, Jordan, Israel, Palestina, Kypros, Kuwait, Sinai-ørkenen, sørøstlige deler av Tyrkia og sørøstlige deler av Iran. Store deler av dette området omtales som «den fruktbare halvmåne», og anses å utgjøre en nasjonal enhet med felles historiske røtter. SSNP motsetter seg skillet av det gamle Syria i to stater, mellom Libanon og Syria, og søker en sammenslåing at de to. I partiets ideologiske grunnlag, utformet av Saadeh mens han satt fengslet i 1936, heter det at «Syria er for syrerne og syrerne er én nasjon». SSNP var uttalt antisemittisk og så ingen plass for jøder i Stor-Syria. Saadeh gikk derimot inn for et kristent-muslimsk brorskap for å få bukt med de religiøse skillene i libanesisk politikk og samfunnsliv.

SSNP ble ansett som et høyreorientert parti, og sto i 1949 og 1961 bak mislykkete statskupp. Som følge av dette ble en rekke av dets medlemmer og ledere ble forfulgt og arrestert på 1960-tallet. Yngre ledere førte partiet lenger mot venstre, noe som førte til en splittelse. Under den libanesiske borgerkrigen (1975–1990) dannet hoveddelen av SSNP en milits for å kjempe mot falangistene og deres allierte. Partiet var da medlem av den venstreorienterte og pro-palestinske Lebanese National Movement. SSNP deltok i motstandskampen mot israelsk okkupasjon, 1982–2000. Samtidig støttet partiet den syriske militære tilstedeværelse i Libanon – som av andre ble ansett som en okkupasjon.

SSNP var ulovlig til 2005, for så å bli en del av 8. mars-koalisjonen, og er alliert med Baath-partiet i Syria.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg