De nordiske hav

Artikkelstart

De nordiske hav er havområdet som er avgrenset av Grønland i vest, Norge i øst, Framstredet i nord, og den undersjøiske Grønland-Skottland-ryggen i sør. Området ligger nord for Island og sør for Svalbard.

De nordiske hav inkluderer Norskehavet, Grønlandshavet og Islandshavet. Norskehavet og Grønlandshavet skilles av Mohnryggen, som er en undersjøisk rygg som går fra Jan Mayen til sørspissen av Spitsbergen, oppkalt etter den norske meteorologen Henrik Mohn. Grønlandshavet og Islandshavet skilles av Jan Mayen bruddsonen som er en aktiv transformforkastningssone. Og Islandshavet og Norskehavet skilles av Aegirryggen, som er en inaktiv spredningssone.

De nordiske hav er karakterisert av en temperaturforskjell mellom øst og vest. I øst strømmer den kalde Østgrønlandsstrømmen sørover, mens i vest strømmer den varme Norske atlanterhavsstrømmen, en gren av Golfstrømmen, nordover. Disse havstrømmene er grunnen til at sørspissen av Grønland har mye kaldere klima enn Bergen, til tross for at de befinner seg på samme breddegrad. Sirkulasjonen i De nordiske hav er syklonisk, som vil si mot urviseren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg