De nordiske hav er havområdet som er avgrenset av Grønland i vest, Norge i øst, Framstredet i nord, og den undersjøiske Grønland-Skottland-ryggen i sør. Området ligger nord for Island og sør for Svalbard.

De nordiske hav inkluderer Norskehavet, Grønlandshavet og Islandshavet. Norskehavet og Grønlandshavet skilles av Mohnryggen i sør og Knipovichryggen i nord, som er undersjøiske rygger som går fra Jan Mayen til sørspissen av Spitsbergen, oppkalt etter den norske meteorologen Henrik Mohn og et russisk forskningsfartøy. Grønlandshavet og Islandshavet skilles av Jan Mayen-bruddsonen, også kalt Vest Jan Mayen ryggen, som er en aktiv transformforkastningssone. Og Islandshavet og Norskehavet skilles av Jan Mayen-ryggen, som er en inaktiv rygg.

De nordiske hav er karakterisert av en temperaturforskjell mellom øst og vest. I øst strømmer den varme Norske atlanterhavsstrømmen, en gren av Golfstrømmen, nordover, mens i vest strømmer den kalde Østgrønlandsstrømmen sørover. Disse havstrømmene er grunnen til at sørspissen av Grønland har mye kaldere klima enn Bergen, til tross for at de befinner seg på samme breddegrad. Sirkulasjonen rundt De nordiske hav er syklonisk, som vil si mot urviseren. Sirkulasjonen i de sentrale bassengene består av mindre gyrer, hvor tette vannmasser blir dannet, og en rekke mindre havstrømmer som følger batymetrien, som Østislandstrømmen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg