gyre

De fem subtropiske gyrer.

.
Lisens: fri

Gyre, strømningssystem i havets overflatevann, danner en stor sirkulasjonscelle med en vestgående strøm tvers over oseanet ved ekvator og videre langs kontinentenes kyster på hver halvkule.

Faktaboks

etymologi:
av gresk gyros, ‘vending, ring’

Verdenshavene har fem større gyrer: Den nordatlantiske og søratlantiske gyre, Nordlige og Sørlige stillehavsgyre og Indiahavsgyren. Gyren omfatter de øverste 300 til 1500 meter av vannmassene, den er i hovedsak vinddrevet og avbøyes av kontinentene. I tillegg til de fem nevnte kan også Sørishavsstrømmen regnes som en gyre selv om den ikke avbøyes av noe kontinent, samt også Beaufortgyren i Polhavet. For en nærmere beskrivelse av havstrømmer, se hav.

Avfall og andre ting blir fanget opp i slike virvler. Velkjent er Sargassohavet i Den nordatlantiske gyren. Ansamling av mikroplast i disse fem gyrene har fått økt oppmerksomhet de siste årene. Mikroplast er plastpartikler på størrelse mindre enn 5 millimeter. De er vanskelige å se eller å måle mengden av. De finner veien inn i næringskjeden, og er derfor en trussel for miljøet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg