De fem subtropiske gyrene

.
Lisens: fri

Gyre er et strømningssystem i havets øvre vannmasser. Det danner en stor sirkulasjonscelle som dekker hele havets bredde fra vest til øst. Gyren består av en vestgående strøm tvers over oseanet ved ekvator som samler seg til en intens strøm i retning mot polen langs vestkysten, men som tvinges fra vestkysten og dreier østover, og krysser tilbake i retning oseanets østkyst. Der bøyer strømmen av og flyter sakte i retning mot ekvator, der ringen sluttes.

Faktaboks

Etymologi
av gresk gyros, ‘vending, ring’

Verdenshavene har fem større gyrer: Den nordatlantiske og søratlantiske gyre, Nordlige og Sørlige stillehavsgyre og Indiahavsgyren. Gyren omfatter de øverste 300 til 1500 meter av vannmassene, den er i hovedsak vinddrevet og avbøyes av kontinentene. I tillegg til de fem nevnte kan også Sørishavsstrømmen regnes som en gyre, selv om den ikke avbøyes av noe kontinent, dessuten Beaufortgyren i Polhavet.

Avfall og andre ting blir fanget opp i slike virvler. Velkjent er Sargassohavet i Den nordatlantiske gyren. Ansamling av mikroplast i disse fem gyrene har fått økt oppmerksomhet de siste årene. Mikroplast er plastpartikler på størrelse mindre enn 5 millimeter. De er vanskelige å se eller å måle mengden av. De finner veien inn i næringskjeden, og er derfor en trussel for miljøet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg