De fem subtropiske gyrer.

NOAA. fri

Gyre, strømningssystem i havets overflatevann, danner en stor sirkulasjonscelle med en vestgående strøm tvers over oseanet ved ekvator og videre langs kontinentenes kyster på hver halvkule.

Verdenshavene har fem større gyrer: Den nordatlantiske og søratlantiske gyre, Nordlige og Sørlige stillehavsgyre og Indiahavsgyren. Gyren omfatter de øverste 300 til 1500 meter av vannmassene, den er i hovedsak vinddrevet og avbøyes av kontinentene. I tillegg til de fem nevnte kan også Sørishavsstrømmen regnes som en gyre selv om den ikke avbøyes av noe kontinent, samt også Beaufortgyren i Polhavet. For en nærmere beskrivelse av havstrømmer, se hav.

Avfall og andre ting blir fanget opp i slike virvler. Velkjent er Sargassohavet i Den nordatlantiske gyren. Ansamling av mikroplast i disse fem gyrene har fått økt oppmerksomhet de siste årene. Mikroplast er plastpartikler på størrelse mindre enn 5 millimeter. De er vanskelige å se eller å måle mengden av. De finner veien inn i næringskjeden, og er derfor en trussel for miljøet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.