midthavsrygg

Atlanterhavsryggen, også kjent som Den midtatlantiske ryggen.

Den vulkanske øygruppa Asorene tilhører Atlanterhavsryggen. Flyfoto av en av de mindre øyene som tilhører Asorene.
Asorene
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

En midthavsrygg er en lang undersjøisk fjellrygg som reiser seg 1–3 km over den omgivende havbunnen i Atlanterhavet, Det indiske hav eller det sydlige Stillehav. Ryggene kan være omkring 1500 km brede og strekke seg gjennom hele lengden av verdenshavene. Noen steder bryter de havflaten som vulkanøyer.

I Atlanterhavet ligger midthavsryggen (Atlanterhavsryggen) midtveis mellom landområdene på begge sider, og avspeiler nøyaktig konturene av kystene. Andre steder har havryggene en mer uregelmessig plassering i forhold til landområdene. Langs midten av ryggene er det en sentral kløft eller riftdal hvor det er vulkansk virksomhet og hyppige jordskjelv.

Berggrunnen under verdenshavene er ung sammenlignet med landområdenes. Teorien om havbunnspredning forklarer dette ved at verdenshavene utvider seg idet det veller opp basaltisk lava langs den sentrale riften i midthavsryggene. De nydannede vulkanske massene avkjøles, glir ut til siden og synker etter hvert som nytt materiale kommer opp fra dypet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg