Damghan

Den eldgamle moskeen fra 700-tallet. Minareten er fra 1000-tallet.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Damghan er en by i nordlige Iran ved Elbursfjellene med rundt 94 000 innbyggere (Iran Census, 2016). Byen ligger 265 km øst for Teheran, omtrent 1 200 meter over havet.

Faktaboks

Uttale
damghˈan

Damghan kjennetegnes av eldgamle bygninger og historiske ruiner. Byens moské, Masjed-e Tarikhune, er fra rundt år 760 og er antakelig Irans eldste eksisterende moské. Sørvest for byen ligger ruiner av oldtidsbyen Hekatompylos, «byen med de hundre porter», som var hovedstad i Parterriket, og rett sør for bysentrum finnes utgravinger av eldgamle ruiner fra 3900 fvt.

Næringsliv

Damghan har et betydelig jordbruk, og salg av pistasjnøtter og mandler utgjør en stor del av handelsvirksomheten. Industrien omfatter tekstilproduksjon og gruvedrift i nærliggende fjell.

Damghan er tilknyttet motorvei og jernbane mellom Teheran og Mashhad. Fra 1988 har byen et eget universitet.

Historie

Damghan ble bygget under sasanidedynastiet (224–651), men området har vært befolket siden 4000 fvt. og har noen av Irans eldste ruiner. I 856 ble store deler av byen ødelagt av et kraftig jordskjelv som skal ha drept opp til 200 000 mennesker.

I middelalderen ble Damghan gjenoppbygget og ble en viktig handelsby i regionen, men i 1723 ble den invadert og ødelagt av afghanerne. På 1900-tallet ble det utført flere arkeologiske utgravinger som har bidratt til byens historiske betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg