Faktaboks

Macbeth
Uttale
məkbˈeþ
Død
15. august 1057, nær Lumphanan, Aberdeen, Skottland
Macbeth
Den skotske kongen Macbeth ble inspirasjon for et skuespill av William Shakespeare, som senere også er blitt filmatisert. Scene fra stumfilmen Macbeth (1916) med Herbert Beerbohm Tree (1852–1917) som Macbeth.

Macbeth var en skotsk konge fra 1040 til 1057. Han var sannsynligvis sønn av kong Finnlaech mac Ruaidri av Moray, og muligens også en slektning av den skotske kongen Malcolm 2. Etter opplysninger fra Orknøysaga (skrevet på 1200-tallet) kan Macbeth også ha vært en slektning av Torfinn Orknøyjarl.

Biografi

Macbeth lå i strid med sin fetter Gille Comgáin mac Mail Brigte, som hadde drept Finnalech. Macbeth drepte Gille Comgáin i 1032 og ble den neste kongen over Moray. Han giftet seg dessuten med Gille Comgáins enke, Gruoch. Etter et mislykket forsøk på å ta Caithness og Sutherland fra de norrøne orknøyjarlene, vendte Macbeth oppmerksomheten sørover, mot skottenes konge Duncan 1.

I slaget ved Bothganowan i 1040 ble Duncan drept, og Macbeth ble tatt til skottenes neste konge. Om han overhodet hadde noe dynastisk krav på den skotske tronen er omstridt, men historikere har spekulert i om hans tronkrav ble legitimert av konen Gruoch, som kan ha vært et barnebarn av skottenes konge Kenneth 2.

De neste årene konsoliderte Macbeth makten han hadde vunnet ved Bothganowan. Han var gavmild mot skotske klostre og slo ned et opprør ledet av Duncan 1s far Crinán av Dunkeld i 1045. I 1050 var Macbeths posisjon sikker nok til at han kunne gjennomføre en pilegrimsreise til Roma.

Fra omkring 1054 havnet Macbeth i konflikt med Duncans sønn, den senere Malcolm 3. I 1057 ble Macbeth drept i slaget ved Lumphanan mot Malcolm, og han ble etterfulgt på tronen av stesønnen Lulach.

Inspirasjon for Shakespeare

Handlingen i Shakespeares tragedie Macbeth (1606) er med visse endringer tatt fra Raphael Holinsheds Chronicle of Scotland, som er sterkt sagnpreget. Shakespeare fremstiller Macbeth og hans hustru som æresyke kongemordere og lar Macbeth utvikle seg til en grusom tyrann i redsel for hevnen. Interessen samler seg for en stor del om deres samvittighetskvaler.

Tragedien Macbeth var det første av Shakespeares skuespill som ble spilt uavkortet på en norsk scene, i et dansk gjestespill på Christiania Theater i 1844. Den er oversatt til norsk av blant annet Hartvig Kiran (1962) og Morten Krogstad (1996). Macbeth ble filmatisert blant annet av Orson Welles (1948), Roman Polanski (1972) og i en fri japansk versjon ved Akira Kurosawa (Blodets trone, 1957).

Verdi har komponert en opera med tekst etter Shakespeare ved F. M. Piave og A. Maffei (1846–1847, revidert 1864–1865). Opera av H. Chélard med libretto av A. Hix og Claude-Joseph Rouget de Lisle (1827). Opera av E. Bloch med libretto av E. Fleg (1910), og av Herman D. Koppel i 1969.

Shakespeares skuespill er også utgangspunktet for et symfonisk dikt av Richard Strauss (1890).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg