Macbeth

Faktaboks

Macbeth
Uttale
məkbˈeþ
Død
1057

Artikkelstart

Macbeth var en skotsk konge fra 1040 til 1057. Han var sønn av Finnlaech.

Biografi

Macbeth var fører for kong Duncans hær, men allierte seg med Torfinn jarl, drepte kongen i slag og tok kongemakten, noe han mente han hadde rett til gjennom sin hustru Gruach. Det er grunn til å tro at han hersket med forstand og rettferdighet.

Macbeth falt i slag mot Duncans sønn Malcolm.

Inspirasjon for Shakespeare

Handlingen i Shakespeares tragedie Macbeth (1606) er med visse endringer tatt fra Raphael Holinsheds Chronicle of Scotland, som er sterkt sagnpreget. Shakespeare fremstiller Macbeth og hans hustru som æresyke kongemordere og lar Macbeth utvikle seg til en grusom tyrann i redsel for hevnen. Interessen samler seg for en stor del om deres samvittighetskvaler.

Tragedien Macbeth var det første av Shakespeares skuespill som ble spilt uavkortet på en norsk scene, i et dansk gjestespill på Christiania Theater i 1844. Den er oversatt til norsk av blant annet Hartvig Kiran (1962) og Morten Krogstad (1996). Macbeth ble filmatisert blant annet av Orson Welles (1948), Roman Polanski (1972) og i en fri japansk versjon ved Akira Kurosawa (Blodets trone, 1957).

Verdi har komponert en opera med tekst etter Shakespeare ved F. M. Piave og A. Maffei (1846–1847, revidert 1864–1865). Opera av H. Chélard med libretto av A. Hix og Claude-Joseph Rouget de Lisle (1827). Opera av E. Bloch med libretto av E. Fleg (1910), og av Herman D. Koppel i 1969.

Shakespeares skuespill er også utgangspunktet for et symfonisk dikt av Richard Strauss (1890).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg