Colin Davis

Faktaboks

Colin Davis

Colin Rex Davis

Uttale
kålin dˈeivis
Født
25. september 1927, Weybridge, Storbritannia
Død
13. april 2013, London, Storbritannia

Colin Davis i 1967.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Colin Davis var en britisk (engelsk) dirigent, en av de ledende i sin generasjon. Han huskes blant annet som musikksjef ved Covent Garden-operaen i London og for sitt samarbeid med London Symfoniorkester.

Colin Davis var en allsidig dirigent, men han oppnådde kanskje størst internasjonal anerkjennelse som operadirigent, ikke minst med verker av Wolfgang Amadeus Mozart og Hector Berlioz.

Davis mottok en rekke æresbevisninger og ble adlet til sir i 1980.

Bakgrunn og utdannelse

Colin Davis ble født og vokste opp i Weybridge i Surrey med musikkinteresserte foreldre og søsken. I 13-årsalderen bestemte han seg for å bli musiker.

Davis gikk videregående skole ved Christ’s Hospital i Horsham. Han avtjente sin militærtjeneste som klarinettist i korpset til Life Guards-regimentet, som er stasjonert i Windsor, og dro ofte til London for å høre konserter.

Han fikk stipend og studerte ved Royal College of Music i London frem til 1949.

Karriere

Colin Davis ville bli dirigent og ledet sine første konserter med et orkester etablert av studentene ved Royal College of Music. Han arbeidet som frilans dirigent, klarinettist og lærer i årene 1949–1957. I denne tiden dirigerte han blant annet Don Giovanni av Wolfgang Amadeus Mozart med Chelsea Opera Group.

I 1957 ble han assistentdirigent ved BBC Scottish Symphony Orchestra (daværende BBC Scottish Orchestra), hvor han fikk dirigere nyere og uvanlige verker. I 1959 ble han lagt merke til da han steppet inn for den indisponerte Otto Klemperer og ledet en oppførelse av Don Giovanni i Royal Festival Hall. Thomas Beecham inviterte ham til å bli hans assistent ved oppsetningen av Tryllefløyten i Glyndebourne.

Colin Davis gjestet Oslo-Filharmonien (daværende Filharmonisk Selskaps Orkester) i mai 1960, med den russiske fiolinisten Igor Ojstrakh som solist i Pjotr Tsjajkovskijs fiolinkonsert, og i april 1961, da han ledet et program av Richard Wagner og Richard Strauss med Ingrid Bjoner som solist.

I 1960 dirigerte Davis for første gang ved Promenadekonsertene i London. Samme år ble han dirigent ved Sadler’s Wells Opera (nåværende English National Opera) og i 1961–1965 var han musikksjef her. Her utfoldet Davis’ talent seg i et stort og variert operarepertoar.

Davis ble sjefdirigent for BBC Symfoniorkester i London i årene 1967–1971, hvor han vendte orkesterets repertoar i større grad mot musikk fra det 20. århundre. Han gjestet Metropolitan-operaen fra 1967 hvor han debuterte med Peter Grimes av Benjamin Britten. Senere ledet han her forestillinger som Wozzeck av Alban Berg og Pélleas et Mélisande av Claude Debussy.

I 1971 ble han hentet til musikksjefsstillingen ved Covent Garden-operaen. Han var sjef her til 1986 og ledet over 30 store oppsetninger. Davis utmerket seg kanskje mer i verker av Mozart og i sjeldnere repertoar enn i de mest spilte operaene. Han ledet bemerkede nye oppsetninger av Der Ring des Nibelungen av Richard Wagner og Falstaff av Giuseppe Verdi. Han var blitt en ledende forkjemper for musikken til Hector Berlioz, og ledet kritikerroste oppsetninger av operaene Trojanerne og Benvenuto Cellini.

Davis var gjestedirigent ved BBC Symfoniorkester i 1971–1975 og ved Boston Symfoniorkester i 1972–1984. Han ble i 1977 den første britiske dirigenten som ledet forestillinger ved Wagner-Festspillene i Bayreuth; verket var Tannhäuser. Fra 1981 gjestet Davis Staatskapelle Dresden; her fikk han klengenavnet «Der Sir» og var fra 1990 æresdirigent. Han gjestet Wiener Staatsoper første gang i 1986 med Werther av Jules Massenet.

Davis var i årene 1983–1992 sjefdirigent for Bayerischer Rundfunk-orkesteret. Det ble et vellykket samarbeid hvor han ofte ledet dem i symfonier av Anton Bruckner og Gustav Mahler.

Davis var i perioden 1995–2006 sjefdirigent for London Symfoniorkester, som han hadde gjestet første gang i 1959 og samarbeidet med mange ganger. Han ledet dem i mange verker som orkesteret ikke ofte hadde spilt, blant annet av Hector Berlioz, Anton Bruckner, Jean Sibelius og Carl Nielsen.

Innspillinger

Colin Davis ledet over 300 plateinnspillinger. Særlig berømt ble hans innspillinger av orkesterverker, operaer og kirkeverker av Hector Berlioz. Også hyllet av kritikerne var hans innspilling av George Friederich Händels oratorium Messias, som ble gjort med et mindre kor og orkester enn det som var vanlig på den tiden, og av Joseph Haydns tolv London-symfonier.

Davis gjorde hele tre komplette serier med Jean Sibelius’ symfonier foruten alle symfoniene til Johannes Brahms (med Bayerischer Rundfunk-orkesteret) og Franz Schubert (med Staatskapelle Dresden).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg