Constantijn Huygens

Faktaboks

Constantijn Huygens
Heer van Zuylichem
Uttale
hˈøyγəns
Født
4. september 1596, Haag, Nederland
Død
28. mars 1687, Haag, Nederland
I enkelte kilder nevnes 26.3. som dødsdato.

Artikkelstart

Constantijn Huygens var en nederlandsk forfatter, komponist og statsmann.

Huygens fikk en allsidig utdannelse, studerte jus i Leiden og drog deretter til London, hvor han hadde kontakt med Francis Bacon og John Donne. Fra 1625 var han til sin død sekretær for tre stattholder-prinser av Oranien.

Forfatteren

Hans diktning gir uttrykk for en intellektuell kalvinisme, særlig i de større moraliserende og beskrivende dikt, som Voorhout (1621), Zedeprint (1624), Scheepspraet (1625) og det satiriske Oogentroost (1647). Som lyriker er han en stor formkunstner i et ofte vanskelig tilgjengelig billedspråk. Lettere tilgjengelige er hans mange korte «snell-dichten». Hans eneste dramatiske verk, den løsslupne og frodige komedien Trijntje Cornelis (1663), har i vår tid fått en renessanse på nederlandske og flamske scener.

Musikeren

Huygens var også tegner, arkitekt og komponist; han skrev mer enn 600 komposisjoner, som for det meste er gått tapt. En rekke bevarte åndelige og profane sanger vitner om personlighet og originalitet. Under sine mange diplomatiske oppdrag i fremmede land opptrådte han i selskapslivet som trubadur; han sang sine dikt på fremmede språk til egne melodier og til eget akkompagnementteorbe.

Huygens skrev også musikkteoretiske verker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg