Clifford Geertz, amerikansk sosialantropolog, født i San Francisco, professor ved Princeton University. Regnet som en av de mest innflytelsesrike amerikanske antropologer.

Geertz tok til orde for et semiotisk kulturbegrep, der man studerer på symbolenes rolle i et samfunn. Han så mennesket som "vevet inn i nett av mening som det selv har spunnet", og hans metode var fortolkende, hermeneutisk.

Geertz var spesielt opptatt av religion og foretok etnografiske dybdestudier i Indonesia og i Marokko. Han mente det var viktig å ta "de innfødte" på alvor og er kjent for såkalte «tykke» beskrivelser, dvs. at den sammenheng en handling inngår må med i beskrivelsen av den om man skal forklare hva den betyr. Geertz brakte også en mer litterær stil inn i faglitteraturen.

Utgivelsene hans omfatter blant annet The Religion of Java (1960), Peddlers and Princes (1963), Islam Observed (1968) The Interpretation of Cultures (1973), Negara (1980), Local Knowledge (1983) og After the Fact: Two Countries, Four Decades, One Anthropologist (1995). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.