Den hellige allianse er det forbundet som ble sluttet i Paris 26. september 1815 mellom tsar Aleksander 1 av Russland, keiser Frans 1 av Østerrike og kong Fredrik Vilhelm 3 av Preussen.

Initiativet kom fra Aleksander, som etter Napoleon Bonapartes nederlag i napoleonskrigene var fylt av en tro på sin guddommelige misjon. Fyrstene forpliktet seg til «i den hellige treenighets navn» å herske over sine folk som fedre og støtte hverandre i denne oppgave.

Pakten ble offentliggjort i 1816, og alle Europas kristne fyrster, unntatt paven og prinsregenten i Storbritannia, sluttet seg til. Den hellige allianse var formelt ingen politisk overenskomst, men den ble av folkene oppfattet som et bolverk fyrstene hadde reist mot revolusjonære bevegelser. Preussen, Russland, Storbritannia og Østerrike dannet 20. november 1815 et hemmelig stormaktsforbund rettet mot Frankrike, og forpliktet seg til å møtes med jevne mellomrom for å drøfte tiltak for å bevare freden i Europa. Denne avtalen blandes ofte sammen med Den hellige allianse, som ikke inneholdt noen spesielle forpliktelser for signatarmaktene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Liv Marit Haakenstad

Det bør i denne artikkelen legges en lenke til den hemmelige alliansen. Se denne teksten over:Preussen, Russland, Storbritannia og Østerrike dannet 20. november 1815 et hemmelig stormaktsforbund rettet mot Frankrike, og forpliktet seg til å møtes med jevne mellomrom for å drøfte tiltak for å bevare freden i Europa. Se også Tønneson, Kåre. Aschehougs Verdenshistorie. To revolusjoner. Bind 10. Oslo: Aschehoug Forlag [2000-01] 2007, side 255.

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for fint innspill til artikkelen. Jeg har nå lagt inn en lenke til The Holy Alliance Treaty. Meld gjerne fra dersom du har flere lenketips. Vi vil også få lagt inn litteratanbefalinger i artikkelen, og i den forbindelse vil vi se på tipset du kommer med.Beste hilsenMarte RysteRedaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg