Christian Thielemann

Faktaboks

Christian Thielemann
Født
1. april 1959, Berlin

Artikkelstart

Christian Thielemann er en tysk dirigent, en av de betydeligste og mest omtalte i sin generasjon. Han har vært sjefdirigent for Staatskapelle Dresden fra 2012 og gjestedirigent ved flere ledende orkestre og operascener.

Læretid

Thielemann er født og oppvokst i daværende Vest-Berlin. Han studerte bratsj og klaver ved Hochschule für Musik i hjembyen, og tok timer i komposisjon og dirigering ved siden av.

Han ble samtidig repetitør ved Deutsche Oper i Berlin og assistent for Heinrich Hollreiser og senere Herbert von Karajan.

Karriere

Thielemann arbeidet blant annet ved operaene i Karlsruhe og Hannover, før han i 1985 ble førstekapellmester ved Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf. I 1988 ble han, 29 år gammel, generalmusikkdirektør i Nürnberg, den yngste som har hatt en slik stilling i Tyskland. Han var generalmusikdirektør ved Deutsche Oper Berlin 1997–2004.

Fra 1993 til 2002 gjestet han regelmessig Metropolitan-operaen i New York, hvor han dirigerte operaer av Richard Strauss.

Thielemann var sjefdirigent for München-filharmonien 2004–2011, men gikk av etter uenighet med intendanten. I 2012 tiltrådte han den prestisjefylte stillingen som sjefdirigent for Staatskapelle Dresden. Her er han blitt populær blant annet ved å dyrke orkesterets tradisjonelle store og varme klang.

I 2000 dirigerte han første gang ved Festspillene i Bayreuth, hvor hans første oppgave var Mestersangerne i Nürnberg. Han var fra 2015 til 2021 musikksjef her, den første som har hatt en slik stilling ved Festspillene.

Thielemann har dirigert samtidsmusikk, blant annet av Hans Werner Henze og Sofia Gubaidulina, men regnes ellers som konservativ med et sterkt fokus på 1800-tallets musikk. Han har gjort kritikerroste innspillinger med musikk av blant andre Robert Schumann, Johannes Brahms og Richard Wagner.

Thielemann har utgitt boken Mein Leben mit Wagner (2012), hvor han forteller om sin tidlige interesse for denne komponisten.

I 2019 ledet han Wienerfilharmonien i Nyttårskonserten i Wien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg