Christian Thielemann

Faktaboks

Christian Thielemann
Født
1. april 1959, Berlin

Christian Thielemann, tysk dirigent, en av de betydeligste og mest omtalte i sin generasjon, sjefdirigent for Sächsische Staatskapelle Dresden fra 2012 og musikksjef ved Festspillene i Bayreuth fra 2015.

Thielemann er født og oppvokst i daværende Vest-Berlin. Han studerte bratsj og klaver ved Hochschule für Musik i hjembyen, og tok timer i komposisjon og dirigering ved siden av. Han ble samtidig repetitør ved Deutsche Oper i Berlin og assistent for Heinrich Hollreiser og senere Herbert von Karajan.

Thielemann arbeidet ved operaene i Karlsruhe og Hannover før han ble førstekapellmester ved Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf. I 1988 ble han, 29 år gammel, generalmusikkdirektør i Nürnberg, den yngste som har hatt en slik stilling i Tyskland. Fra 1993 til 2002 gjestet han regelmessig Metropolitan-operaen i New York, hvor han dirigerte operaer av Richard Strauss.

I 2000 dirigerte han første gang ved Festspillene i Bayreuth, hvor hans første oppgave var Mestersangerne i Nürnberg. Han var sjefdirigent for Münchenfilharmonien 2004–11, men gikk av etter uenighet med intendanten. I 2012 tiltrådte han den prestisjefylte stillingen som sjefdirigent for Sächsische Staatskapelle Dresden. Her er han blitt populær ved å dyrke orkesterets tradisjonelle store og varme klang.

Thielemann har dirigert samtidsmusikk, blant annet av Hans Werner Henze og Sofia Gubaidulina, men regnes ellers som konservativ og med et sterkt fokus på 1800-tallets musikk. Han har gjort kritikerroste innspillinger av blant andre Robert Schumann, Johannes Brahms og Richard Wagner.

Thielemann har utgitt boken Mein Leben mit Wagner (2012), hvor han forteller om sin tidlige interesse for denne komponisten. I 2015 ble han utnevnt til musikksjef ved Festspillene i Bayreuth, den første som har hatt en slik stilling.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg