De magellanske skyer
Den lille og store magellanske sky fotografert sammen.
Av /ESO.
Lisens: CC BY 4.0

Store Magellanske sky fotografert av Spitzer-romteleskopet i infrarødt.

.
Lisens: fri

De magellanske skyer er to galakser som separat kalles Den lille magellanske sky og Den store magellanske sky. Galaksene er blant de nærmeste til vår galakse, Melkeveien.

Faktaboks

Uttale
magellˈanske skyer

De er synlige med det blotte øye nær den sørlige himmelpol som skylignende flekker. De klassifiseres som irregulære galakser, og er påvirket av gravitasjonskrefter fra Melkeveien.

De magellanske skyer er ansett som satellitter til Melkeveisystemet, men nyere observasjoner tyder på at de kanskje heller farer forbi Melkeveien.

Posisjon og avstand

I 1912–1914 ble det påvist at de to galaksene ligger utenfor Melkeveien. Avstanden til Den store magellanske sky er rundt 49 000 parsec (ca. 160 000 lysår), til Den lille magellanske sky rundt 61 000 parsec (ca. 200 000 lysår).

Den store skyen befinner seg i stjernebildet Gullfisken, mens den lille skyen befinner seg i stjernebildet Tukanen. Vinkelavstanden mellom dem på himmelen er ca. 20 grader.

Diameterene til den store og lille skyen er henholdsvis 10 000 og 4000 parsec (33 000 og 12 000 lysår), og massene er anslått til 6 og 1,5 milliarder ganger Solens masse.

Observasjoner

De to galaksene var allerede kjent av araberne på 900-tallet, og på 1400-tallet av portugisiske sjøfolk, som kalte dem Kappskyene. Galaksene ble først nærmere beskrevet under Magellans ekspedisjon i 1521.

Henrietta Leavitts undersøkelser av variable stjerner i Den lille magellanske sky førte i 1912 til oppdagelsen av periode-luminositetsrelasjonen for kefeider.

Den 24. februar 1987 ble en supernova for første gang siden Keplers nova observert med det blotte øye fra Jorden, kjent som SN 1987A. Den lyste opp nær Tarantulatåken som ligger i Den store magellanske sky og nådde en tilsynelatende størrelsesklasse på 2,4.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg