apertur

Apertur, åpningen som avgrenser lysstrømmen gjennom et optisk system. Med aperturen til en linse eller et hulspeil forstår man henholdsvis linseåpningens og speilåpningens diameter.

Faktaboks

Uttale
apertˈur
Etymologi
av latin ‘åpning’

Apertur i optiske systemer

Ettersom en større apertur gir mer lys til billedplanet, samtidig som en mindre apertur gjerne betyr bedre avbildning, er det ofte ønskelig å kunne regulere aperturen. Dette kan gjøres ved en regulerbar blender (irisblender). Men fordi blenderen ikke kan ligge i linseplanet, blir aperturbegrepet mer komplisert. Et nærliggende eksempel er et vanlig godt fotografisk objektiv. Der finnes blenderen et sted inne i linsekombinasjonen. Når vi ser inn i et slikt objektiv forfra, virker den forreste linsen som en lupe og frembringer et virtuelt bilde av blenderen. Ser vi inn i objektivet bakfra, ser vi vanligvis et enda større bilde av den samme blenderåpningen. Disse to bildene kalles systemets inngangs- og utgangspupill, idet de avgrenser det lyset som henholdsvis passerer inn i objektivet og det som trer ut av objektivet.

Relative apertur

Relative apertur (eller åpningsforholdet) er forholdet mellom inngangspupillen og brennvidden for systemet.

Numeriske apertur

Numeriske apertur er lik n · sin u, hvor n er brytningsindeksen i området mellom objekt og objektiv og u er åpningsvinkelen (dvs. vinkelen mellom den optiske aksen og en linje fra brennpunktet til randen av apertur-blenderen; kalles også angulær apertur).

Ved avbildning av fjerne gjenstander er belysningsstyrken i billedplanet proporsjonal med kvadratet av den relative apertur. Ved fotografering angis som regel den inverse av denne størrelsen: blendertall eller f-nummer. Ved avbildning av nærliggende gjenstander (med lupe, mikroskop) er belysningsstyrken for bildet proporsjonal med kvadratet av den numeriske apertur. Den numeriske apertur er også bestemmende for et mikroskops oppløsningsevne. (Se også mikroskop og fotografi.)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg