CAVOK

Sjeldent strålende vær over Bergen Lufthavn, Flesland, men kan CAVOK rapporteres? Det kommer an på om skyene til høyre i bildet ligger høyt nok.
Av .
Lisens: CC BY 3.0
CAVOK-forhold ved Kristiansand lufthavn, Kjevik, om dette bildet er representativt. Sikten er god, og det eneste som kan sees av skyer, er høye cirrus.

Artikkelstart

CAVOK er en beskrivelse av meteorologiske forhold ved en lufthavn. Begrepet betyr at værforholdene er greie, og inngår i værrapporter og -varsel innen flyvær.

Faktaboks

Uttale

"kav-okei".

Etymologi

CAVOK er en forkortelse for Ceiling And Visibility OK. Ceiling referer til skyhøyde, og visibility til synsvidde, eller sikt.

Beskrivelse

I både varsling og værobservasjon innen luftfart, skal informasjon om blant annet sikt, skymengde, skyhøyde og skytype inngå. Er det greie værforhold, kan disse parametrene erstattes med «CAVOK». «Greie værforhold» i denne sammenhengen vil si at:

  • sikten er 10 kilometer eller mer,
  • det er ingen skyer under lufthavnens laveste minimum sektorhøyde (minimum sector altitude),
  • det er ingen skyer av typen cumulonimbus (CB), heller ikke over laveste minimum sektorhøyde,
  • det er ikke noe signifikant vær. Det vil si vær som har betydning for luftfarten, som kraftig nedbør eller tordenvær.

Laveste minimum sektorhøyde er generelt 5000 fot, men ved mange lufthavner er den høyere, på grunn av omliggende terreng. Molde lufthavn Årø har for eksempel en laveste minimum sektorhøyde på 7090 fot, mens Kristiansund lufthavn Kvernberget har 6496 fot.

Merk at «CAVOK» ikke sier noe om vind og temperaturforhold, eller skymengde over lufthavnens laveste minimum sektorhøyde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg