.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Cirrus. Cirrus-skyer med regelmessig ski-lignende form er ofte det første synlige tegnet på at et nedbørområde nærmer seg.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Cirrus-skyer med mer rotete mønster er derimot nokså vanlig ved høytrykk og varsler altså fortsatt godvær.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Cirrus-skyer i bevegelse (hurtigtempo).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Cirrus, fjærskyer, er en skytype karakterisert ved pistrete striper eller flak, ofte med en silkeaktig glans. Skyene består av iskrystaller eller små snøstjerner. De opptrer i de høyere nivåer av troposfæren (atmosfærens nederste lag), altså over høyder mellom 4 km og 6 km på våre bredder. Skytypen er vanlig verden over, og er en av de ti hovedtypene av skyer.

Faktaboks

Uttale
sˈi-
Etymologi
av latin ‘frynse, hårlokk’

Dannelse

Cirrus dukker opp når luften i den høyere troposfære når metningspunktet for fuktighet. I denne delen av atmosfæren ligger temperaturen på under frysepunktet for vann, og når fuktigheten feller ut blir den til iskrystaller. Det særegne utseendet kommer av at iskrystallene som skytypen består av faller langsomt gjennom luftlag med varierende, ofte sterk, vind, og dras tynt utover.

Nedbør

Generelt er ikke cirrus forbundet med nedbør av noe slag. Det vil si at det ikke faller vann fra skyen ned på jordoverflaten. Iskrystaller som blir tunge nok vil dale nedover, men så fordampe før de når bakken. Av og til er fenomenet synlig i nedkanten av cirrus som skjeve fallstriper.

Værvarsling

Selv om cirrus selv ikke gir opphav til nedbør, kan de tyde på at nedbør vil forekomme i løpet av de neste dagene. Skytypen oppstår nemlig ofte i forkant av en varmfront, som gjerne betyr nedbør. Ved utvikling av en slik front vil stripene i en mengde cirrus begynne å peke i lik retning, ofte i en "ski-lignende" fasong. Etter hvert under en slik utvikling kan cirrus også danne et sammenhengende lag. Slike lag skilles fra cirrus som skytypen cirrostratus.

Når stripene i en mengde cirrus bare peker i ulike retninger og skyene har et "rotete" utseende er dette ofte et tegn på høytrykk og opphold fremover.

Oppvarmende effekt

Cirrus er klimamessig spesielle på den måten at de slipper gjennom mye kortbølget stråling fra solen. Andre typer skyer reflekterer nemlig effektivt kortbølget stråling ut i rommet igjen før strålingen når den nedre del av atmosfæren. Langbølget stråling som sendes ut fra jorden selv, derimot, absorberes effektivt av cirrus. Derfor har skytypen en netto oppvarmende effekt på atmosfæren.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Ingeborg Rian Julsrud

Forslag til endring av bildetekst i det første bildet: I stedet for 'meie-form', '"ski-lignende" form'.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg