Burkina Fasos forsvar

Artikkelstart

De samlede styrketallene for Burkina Fasos væpnede styrker er 11 200 aktivt personell, inkludert 4200 i et gendarmeri (2018, IISS). I tillegg kommer 250 halvmilitære sikkerhetsstyrker.

Burkina Faso har fra november 2014 vært med i alliansen G5 Sahel sammen med Tsjad, Mali, Mauretania og Niger. Alliansen deltar i den fransk-ledede Opération Barkhane i kampen mot væpnede islamistgrupperinger i regionen.

Hæren

Hæren har en personellstyrke på 6400 aktivt personell. Materiell inkluderer omkring 91 oppklaringsvogner, omkring 44 pansrede personellkjøretøy, middelstungt artilleri, luftvernmissiler med kort rekkevidde og lett luftvernartilleri.

Flyvåpenet

Flyvåpenet har en personellstyrke på 600 aktivt personell. Materiell inkluderer fem treningsfly/lette angrepsfly (tre Super Tucano og to SF-260 Warrior), ett rekognoseringsfly, ni lette transportfly og ni helikoptre (hvorav to kamphelikoptre av typen Mi-35).

Internasjonale operasjoner

Burkina Faso deltok i 2018 i FN-operasjonene i Den demokratiske republikken Kongo (MONUSCO) med en personell og en observatør, Den sentralafrikanske republikk (MINUSCA) med en personell og en observatør, i Mali (MINUSMA) med 1720 personell, og i Sudan med henholdsvis en personell og en observatør (UNAMID) og en observatør (UNISFA).

Les mer i Store norske leksion

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2019). The Military Balance 2019, kapittel 9, Sub-Saharan Africa, sidene 454-455.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg