Tsjad har verneplikt etter utvelgelse. De samlede styrketall for Tsjads væpnede styrker er 33 250 aktivt personell. I tillegg kommer 11 900 halvmilitære styrker, hvorav 4500 personell i et gendarmeri.

Tsjad har nære forsvarspolitiske bånd med Frankrike, som har styrker i Tsjad med hovedkvarter i Ndjamena. Tsjad er med i alliansen G5 Sahel Joint Force og i en flernasjonal operasjonsstyrke (MNJTF) for å bekjempe Boko Haram og islamistiske terrorgrupper.

Hæren

Hæren har en styrke på omkring 27 500 aktivt personell. Materiell inkluderer 74 stridsvogner (60 T-55 og 14 type 59), 265 oppklaringsvogner, 131 stormpanservogner, 149 pansrede personellkjøretøy, og 20 selvdrevne artilleri, hvorav ti selvdrevet luftvernartilleri. I tillegg har hæren middelstungt artilleri, lavforsvarsluftvernmissiler og luftvernartilleri.

Flyvåpenet

Flyvåpenet har en styrke på 350 aktivt personell. Materiell inkluderer syv angrepsfly av typen Su-25, to rekognoseringsfly, ti transportfly, fire treningsfly (hvorav tre som også kan brukes som lette angrepsfly) og 15 helikoptre, hvorav fem kamphelikoptre av typen Mi-24.

Internasjonale operasjoner

Tsjad deltok i 2022 i FN-operasjonen i Mali (MINUSMA) med 1449 personell (to infanteribataljoner og ett kompani med spesialstyrker).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2023). The Military Balance 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg