Bergen Nasjonale Opera er hovedscenen for opera i Bergen. Den ble startet i 2006 og samarbeider med Bergen Filharmoniske Orkester og Edvard Grieg Kor. Operasjef fra 2021 er Eivind Gullberg Jensen.

Bergen Nasjonale opera er organisert som en stiftelse, og ble etablert av Grieghallen, Den Nationale Scene, Stiftelsen Musikkselskapet Harmonien og Festspillene i Bergen. Operaen har tilhold i Grieghallen og presenterer fire til fem oppsetninger hver sesong. Den har også samarbeidet om forestillinger andre steder enn i Bergen.

Bergen Nasjonale Opera het Den Nye Opera fra starten og frem til 2012 da den fikk sitt nåværende navn.

Historikk

Den første musikkteaterforestillingen i Bergen var Fjeldeventyret av Waldemar Thrane og Henrik Anker Bjerregaard, som ble satt opp i 1831. Det var operagjestespill i Komediehuset på Engen på 1800-tallet, og kapellmester Christian Danning ledet operaforestillinger der i sin tid fra 1899 til 1907.

Den Nationale Scene hadde opera- og operette i samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester (daværende Musikkselskapet Harmonien), blant annet under dirigentene Harald Heide, Sverre Jordan og Sverre Bergh.

I 1997 ble Vest Norges Opera etablert av Anne Randine Øverby. Den eksisterte til 2007 og var regionsopera for Vestlandet med statlig, fylkeskommunal og kommunal støtte. Øverby har siden drevet Opera Bergen.

Bergen Nasjonale Opera ble vedtatt stiftet i 2005 som regionopera med formål å samordne operainitiativene i Bergen. Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune overførte sin operastøtte til den nye institusjonen.

Som operasjef ble utnevnt Stein Olav Henrichsen og musikkansvarlig ble Bergen Filharmoniske Orkesters sjefdirigent Andrew Litton. Bergen Nasjonale Opera åpnet 6. november 2006 med Tosca av Giacomo Puccini ledet av Andrew Litton.

Ved siden av å spille kjernerepertoar har Bergen Nasjonale Opera hatt flere oppførelser av nyere verker og verker som er sjeldnere oppført. Av nyere verker kan nevnes L’amour de loin av Kaija Saariaho, Melancholia av Georg Friedrich Haas med libretto av Jon Fosse og Marco Polo av Tan Dun.

Av eldre repertoar som har vært lite spilt i Norge kan nevnes Gullhanen av Nikolaj Rimskij-Korsakov, L’Etoile av Emmanuel Chabrier, Pelléas et Mélisande av Claude Debussy og Den listige lille reven av Leoš Janáček.

Operasjefer

  • Stein Olav Henrichsen, 2005–2010
  • Mary Miller, 2010–2021
  • Eivind Gullberg Jensen, 2021–

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg