Christian Danning

Faktaboks

Christian Danning
Christian Sophus Danning
Født
16. juni 1867, Odense, Danmark
Død
7. november 1925, Odense, Danmark

Artikkelstart

Christian Danning var en dansk komponist og dirigent som en tid var virksom i Norge og som blant annet huskes som sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester (daværende Musikselskabet Harmoniens Orkester).

Danning het egentlig Christian Pedersen og skiftet navn i 1883. Han var gift med skuespillerinnen Signe Danning, og sammen medvirket de i Under forvandlingens lov (1911), den første norske spillefilm.

Bakgrunn

Danning kom fra Odense. Han studerte fiolin, klaver og musikkteori ved Det Kongelige Musikkonservatorium i København. Han studerte også en tid i Leipzig og reiste på stipend til Italia og Frankrike.

Edvard Griegs anbefaling ble han i perioden 1899–1905 sjefdirigent for Musikselskabet Harmoniens Orkester i Bergen. Han ledet operaforestillinger på Den Nationale Scene.

Danning ledet de første forestillingene i Skandinavia av en opera av Giacomo Puccini, La Bohème med premiere på Den Nationale Scene i Bergen i 1902. I 1903 ledet han uroppførelsen av sin egen opera Kynthia etter en libretto av Hans Wiers-Jenssen.

Danning flyttet til Christiania og var dirigent ved Fahlstrøms Theater fra 1907–1914. Her ledet han Christiania-premieren på La Bohème i 1904, som var hovedstadens første møte med en Puccini-opera, og dirigerte ellers operetter.

Danning reiste tilbake til Odense hvor han i årene 1914–1923 var sjefdirigent for Odense byorkester. Han ble musikksjef ved Odense Ny Teater da dette åpnet i 1914.

Komposisjoner

Danning komponerte en rekke musikkverker. Foruten operaene Gustaf Adolf (1890), Elleskudt (1899) og Kynthia (1903) og operetten Columbine (1912) har han skrevet tre symfonier, en fiolinkonsert, teatermusikk og sanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg