Engen er en gate og et område i Bergen kommune som ligger i bykjernen sør for Nordnes. Ved Engen ligger blant annet Den Nationale Scene, Engen kinosenter (på tomten til det tidligere Komediehuset) og bygningen til Selskapet Den gode Hensigt (Logen).

Historikk

Engen var i middelalderen et åpent område som ble kalt Jonsvollene etter Jonsklosteret, som hadde beitemarker her. Her sto det i 1181 kamper mellom kong Sverres menn og bondehæren. Jonsklosterets eiendommer ble i 1599 overdratt til byen, og Borgervæpningen (senere også de militære myndigheter) benyttet området som mønstrings- og ekserserplass fra 1624 til midten av 1800-tallet. Omkring 1700 var det gapestokk og kak på Engen.

Ved Engen kom Bergens første sykehus i drift i 1754, og fra 1800 byens første teater, Komediehuset på Engen, som ble ødelagt i et bombeangrep i 1944. Området var byens festplass (Bjørnstjerne Bjørnson holdt 17. mai-taler her), men ble på 1800-tallet karakterisert som en sandslette. For å gjøre det lettere fremkommelig i dårlig vær, ble det lagt helleganger. Gaten ble regulert i 1850.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Engen
Engen
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg