Faktaboks

Harald Heide
Født
8. mars 1876, Fredrikstad
Død
27. januar 1956, Bergen
Virke
Fiolinist, dirigent og komponist
Familie

Foreldre: Instrumentmaker Johan Albert Heide (1847–1925) og Julie Hovaldsen (1855–1906).

Gift 1) 1898 med Harriet Marie Rinné (f. 23.5.1879), datter av styrmann Johan Matthias Rinné (død senest 1900) og Karen Randine Linderud (f. 1851), ekteskapet oppløst senest 1900; 2) 1929 med sangerinne Henriette Strindberg f. Nielsen (1894–29.9.1964), datter av kontorist Christian Nielsen (f. 1872) og Olufine Olsen (1873–1935).

Morbror til Harald Heide Steen (1911–80).

Harald Heide

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Harald Heide
Av /NTB Scanpix ※.

Harald Heide var en norsk dirigent, fiolinist og komponist. Heide var en av de ledende norske dirigentene i sin generasjon, og huskes som sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester i nesten 40 år.

Harald Heide var bror til skuespilleren Signe Heide Steen og dermed onkel til Harald Heide Steen og grandonkel til Harald Heide Steen jr.

Bakgrunn og utdannelse

Harald Heide var sønn av en fiolinmaker. Han ble født i Fredrikstad, men familien flyttet til Kristiania hvor han vokste opp.

Han viste seg som et talent, holdt sin første konsert 12 år gammel og fikk Gudbrand Bøhn som lærer på Musikkonservatoriet. Han fikk stipend som gjorde ham i stand til å gjennomføre videre fiolinstudier i Berlin og London. Han tok også timer i teori med Johannes Haarklou og Catharinus Elling.

Harald Heide spilte fiolin i Musikforeningens orkester og i flere mindre orkestre. Han holdt debutkonsert i 1900 og spilte i Nationaltheatrets orkester. I denne tiden reiste han også ut og holdt konserter i Storbritannia og i det norske USA.

Bergen

Harald Heide hadde et engasjement som lærer i fiolinspill ved musikkskolen i Bergen 1898–1899. I 1907 ble han engasjert som kapellmester ved Den Nationale Scene, og ble etter hvert ansvarlig for konsertene til Musikselskabet Harmoniens Orkester (nåværende Bergen Filharmoniske Orkester) hvor mange av de samme musikerne medvirket. Her utmerket han seg første gang ved minnekonserten for Edvard Grieg høsten 1907.

Orkesteret var en blanding av amatører og profesjonelle, men Heide tilpasset repertoaret og økte gradvis antall konserter hver sesong fra fire til tolv. På Den Nationale Scene fortsatte han tradisjonen med operaoppførelser, og skapte blant annet en storsuksess med Carmen av Georges Bizet i februar 1910. Senere fulgte blant andre Faust av Charles Gounod og Madama Butterfly av Giacomo Puccini.

Da Musikselskabet Harmoniens Orkester høsten 1919 ble reorganisert og fikk status som byorkester, ble Heide ansatt som sjefdirigent. Han overlot teaterforestillingene til Johan Ludwig Mowinckel jr, men var tilbake som kapellmester ved teatret 1925–1926.

Heide var sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester helt til 1948. Han nedla et stort arbeid gjennom økonomisk vanskelige år i mellomkrigstiden og gjennom den tyske okkupasjonen. I disse årene tok orkesteret viktige skritt fremover, med et betydelig symfonisk repertoar og større verker med kor og solister.

Heide etablerte serien De Unges Konsert for å fremme interessen for musikk blant bergenserne. Han gjestet utenlandske orkestre, særlig i Sverige og Finland.

Som komponist fortsatte Harald Heide i den nasjonale tradisjonen med Johan Halvorsen som forbilde. Blant orkesterkomposisjonene kan nevnes Elegi (1914), Havets sang (1924) og Symphonie romantique (1948).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg