Beratis bysantinske borg i sin nåværende form ble bygd på 1200-tallet, men stammer fra det fjerde århundre f.v.t. Den innholder mange bysantinske kirker fra 1200-tallet og osmanske moskéer fra etter 1417.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Berat er en by i Albania som ligger ved foten av fjellet Tomorr (2416 meter over havet) og ved elven Osum, 70 kilometer sør for hovedstaden Tirana og cirka 50 kilometer øst for Adriaterhavet. Byen har 46 866 innbyggere (2012), mens kommunen med samme navn har 66 500 innbyggere (2011).

Faktaboks

Uttale
bˈerat

To bydeler

Elven Osum deler byen i to. Den hovedsakelige kristne bydelen Gorica ligger på sørsiden av elven, mens den hovedsakelige muslimske delen er på nordsiden av elven. I 1780 ble trebroen Gorica bygd over elven. Den ble erstattet av en steinbro i 1927.

Næringsliv og transport

Industrisektoren omfatter blant annet produksjon av tekstiler. Turisme er av stor betydning for byens økonomi. Ved Kuçovë, elleve kilometer nord for Berat, er landets nest største innenlandske oljefelt. Her har det også vært en flybase siden 1955.

Kultur

Berat er ett av de viktigste kultursentra i Albania. I gamlebyen er det mange byggverk av arkitektonisk og historisk interesse. Denne delen av byen ble i 2008 oppført på UNESCOs verdensarvliste. Borgen Kala ble opprinnelig bygd i det fjerde århundre fvt. Borgen er blitt ombygd flere ganger, senest på 1200-tallet. På 1200-tallet ble det også ble reist mange kirker i byen, mens den ortodokse katedralen er fra 1700-tallet. Da Berat var en del av Det osmanske riket ble det bygd mange moskeer. Kongemoskeen er fra 1512, mens Blymoskeen ble bygd i 1558. I Berat er det også flere sufihelligdommer.

Et nasjonalt etnografisk museum ble etablert i Berat i 1979 og et ikonmuseum i 1986. I byen er det også et jødisk historisk museum. Berat er proklamert som «museumsby» på grunn av de mange historiske monumentene og den særpregede arkitekturen.

Historie

Berat ble grunnlagt i det sjette århundre fvt. Byen ligger antakelig på samme sted som hellenernes Antipatrea, som ble erobret av romerne på 100-tallet fvt. Berat ble bispesete på 900-tallet. På slutten av 1800-tallet var den et viktig senter for den albanske nasjonalistbevegelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg