Tirana

.
Lisens: fri
Universitetet i Tirana, med statue av Mor Teresa i forgrunnen
.
Lisens: fri
.
Lisens: fri

Hovedstad i Albania og landets største by. Tirana ligger ved foten av Kruja-Dajti-fjellene, cirka 40 km fra Adriaterhavs-kysten. Byen har 421 000 innbyggere, og det er 764 000 innbyggere i Tirana-området (2018).

Faktaboks

også kjent som:

Tirona. Albansk Tiranë.

Tirana er et handels- og industrisenter med en vesentlig del av landets industri, som blant annet omfatter nærings- og nytelsesmiddelindustri, tekstil-, grafisk og verkstedindustri. Det går jernbane til havnebyen Durrës og Tirana har en internasjonal lufthavn. Universitetet i Tirana ble grunnlagt i 1957, i tillegg er det flere høyskoler og private universiteter.

Byen har nasjonalhistorisk museum, nasjonalbibliotek, teater, opera, symfoniorkestre, ballett med mer. Sentralt i byen ligger Skanderbeg-plassen med en stor statue av nasjonalhelten Gjergj Kastriota (Skanderbeg). Arkitekturen i sentrum fra 1930-tallet og Mor Teresa-bulevarden er preget av italiensk fascistisk stil. Den gamle osmanske basaren og flere kirker og moskéer ble revet under kommunismen. Statuene av Lenin og Stalin ble fjernet fra bybildet tidlig i 1990-årene. En stor betongpyramide opprinnelig bygget som mausoleum for kommunistdiktatoren Enver Hoxha står fortsatt. Etter 2000 har sentrum blitt kraftig renovert og blitt kjent for hus nymalt i sterke, fargerike mønstre. 21. januar 2011 var det voldelige sammenstøt mellom politiet og opposisjonen foran regjeringsbygget.

Tirana ble grunnlagt av tyrkerne på begynnelsen av 1600-tallet og fikk bystatus i 1614. I 1918 var 91,7% av befolkningen muslimer og 7,9% ortodokse kristne. Etter at byen ble utnevnt til hovedstad i 1920, steg folketallet raskt fra 10 500 i 1918 til 30 800 i 1930. Siden 1990-tallet har innbyggertallet blitt flerdoblet på grunn av stor tilflytning fra distriktene, spesielt fra nord i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg