Tirana

Tirana
.
Lisens: fri
Universitetet i Tirana, med statue av Mor Teresa i forgrunnen
.
Lisens: fri
Tirana
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Tirana er hovedstaden i Albania og landets største by. Tirana ligger ved foten av Kruja-Dajti-fjellene, vel 30 kilometer fra Adriaterhavs-kysten. Byen har 421 000 innbyggere, og det er 764 000 innbyggere i Tirana-området (2018).

Faktaboks

Også kjent som

Tirona. Albansk Tiranë.

Tirana er landets politiske, økonomiske og kulturelle senter.

Bybeskrivelse

Sentralt i byen ligger Skanderbeg-plassen med en stor statue av nasjonalhelten Georg Kastriota Skanderbeg. Arkitekturen i sentrum fra 1930-tallet og Mor Teresa-bulevarden er preget av italiensk fascistisk stil. Den gamle osmanske basaren og flere kirker og moskeer ble revet under kommunismen. Statuene av Lenin og Stalin ble fjernet fra bybildet tidlig i 1990-årene. En stor betongpyramide, som opprinnelig ble bygd som mausoleum for kommunistdiktatoren Enver Hoxha, står fortsatt. Etter 2000 har sentrum blitt kraftig renovert og blitt kjent for hus nymalt i sterke, fargerike mønstre.

Næringsliv og transport

Tirana er et handels- og industrisenter med en vesentlig del av landets industrielle virksomhet, som blant annet omfatter nærings- og nytelsesmiddelindustri, tekstil-, telekommunikasjons- og verkstedindustri, samt grafisk produksjon. De tjenesteytende næringene, herunder finanssektoren, er av stor betydning for byens økonomi.

Det er veiforbindelse fra Tirana til de største byene i landet. Det er togforbindelse mellom hovedstaden og landets største havneby, Durrës. Tirana internasjonale lufthavn Nënë Tereza er elleve kilometer nordvest for hovedstaden.

Kultur og utdanning

Det nasjonale kunstgalleriet ble etablert i 1946. To år senere ble et nasjonalt arkeologisk museum og et nasjonalt vitenskapsmuseum åpnet. Det nasjonalhistoriske museet er fra 1988. I 2017 åpnet et museum for «hemmelig overvåking» under kommunismen. I hovedstaden er det også nasjonalbibliotek, teater, opera, symfoniorkestre og ballett, med mer.

Det polytekniske universitetet er fra 1951, mens universitetet i Tirana ble grunnlagt i 1957. Det er også offentlige universiteter for jordbruk, medisin, kunst og sport, samt flere private universiteter.

Historikk

Tirana ble grunnlagt av tyrkerne på begynnelsen av 1600-tallet og fikk bystatus i 1614. I 1918 var 91,7 prosent av befolkningen muslimer og 7,9 prosent ortodokse kristne. Etter at byen ble utnevnt til hovedstad i 1920, steg folketallet raskt fra 10 500 i 1918 til 30 800 i 1930. Siden 1990-tallet har det vært en sterk økning i antall innbyggere i Tirana på grunn av stor tilflytning fra distriktene, spesielt fra nord i landet.

Norge i Tirana

Det er et honorært norsk generalkonsulat i Tirana.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg