Faktaboks

Tirana

Tirona. Albansk Tiranë.

Tirana er Albanias hovedstad og landet største by.
.
Lisens: fri

Tirana er hovedstaden i Albania og landets største by. Tirana ligger ved foten av Kruja-Dajti-fjellene, vel 30 kilometer fra Adriaterhavs-kysten. Byen har 421 000 innbyggere (2018). Med forsteder har byen 557 422 innbyggere (2023). Kommunen av samme navn har 919 511 innbyggere (2022).

Tirana er landets politiske, økonomiske og kulturelle senter.

Bybeskrivelse

Arkitekturen i sentrum fra 1930-tallet og Mor Teresa-bulevarden er preget av italiensk fascistisk stil.

.
Lisens: fri

Sentralt i byen ligger Skanderbeg-plassen med en stor statue av nasjonalhelten Georg Kastriota Skanderbeg. Arkitekturen i sentrum fra 1930-tallet og Mor Teresa-bulevarden er preget av italiensk fascistisk stil. Den gamle osmanske basaren og flere kirker og moskeer ble revet under kommunismen. Statuene av Lenin og Stalin ble fjernet fra bybildet tidlig i 1990-årene. En stor betongpyramide, som opprinnelig ble bygd som mausoleum for kommunistdiktatoren Enver Hoxha, står fortsatt. Etter 2000 har sentrum blitt kraftig renovert og blitt kjent for hus nymalt i sterke, fargerike mønstre.

Næringsliv og transport

Tirana ble grunnlagt av tyrkerne på begynnelsen av 1600-tallet og fikk bystatus i 1614.

.
Lisens: fri

Tirana er et handels- og industrisenter med en vesentlig del av landets industrielle virksomhet, som blant annet omfatter nærings- og nytelsesmiddelindustri, tekstil-, telekommunikasjons- og verkstedindustri, samt grafisk produksjon. De tjenesteytende næringene, herunder finanssektoren, er av stor betydning for byens økonomi.

Det er veiforbindelse fra Tirana til de største byene i landet. Det er togforbindelse mellom hovedstaden og landets største havneby, Durrës. Tirana internasjonale lufthavn Nënë Tereza er elleve kilometer nordvest for hovedstaden.

Kultur og utdanning

Universitetet i Tirana, med statue av Mor Teresa i forgrunnen.
.
Lisens: fri

Det nasjonale kunstgalleriet ble etablert i 1946. To år senere ble et nasjonalt arkeologisk museum og et nasjonalt vitenskapsmuseum åpnet. Det nasjonalhistoriske museet er fra 1988. I 2017 åpnet et museum for «hemmelig overvåking» under kommunismen. I hovedstaden er det også nasjonalbibliotek, teater, opera, symfoniorkestre og ballett, med mer.

Det polytekniske universitetet er fra 1951, mens universitetet i Tirana ble grunnlagt i 1957. Det er også offentlige universiteter for jordbruk, medisin, kunst og sport, samt flere private universiteter.

Historikk

Tirana ble grunnlagt av tyrkerne på begynnelsen av 1600-tallet og fikk bystatus i 1614. I 1918 var 91,7 prosent av befolkningen muslimer og 7,9 prosent ortodokse kristne. Etter at byen ble utnevnt til hovedstad i 1920, steg folketallet raskt fra 10 500 i 1918 til 30 800 i 1930. Siden 1990-tallet har det vært en sterk økning i antall innbyggere i Tirana på grunn av stor tilflytning fra distriktene, spesielt fra nord i landet.

Norge i Tirana

Det er et honorært norsk generalkonsulat i Tirana.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg