flybase

Artikkelstart

Flybase er et militært område hvor flyavdelinger opererer fra, og kalles i Norge ofte også for flystasjon. En slik base omfatter vanligvis landingsbaner, taksebaner, hangarer, verksteder, flykontroll, stasjonært og mobilt luftvern, baseforsvaravdelinger, samt passive forsvarstiltak, for eksempel i form av ulike underjordiske anlegg.

Luftmaktens avhengighet av baser regnes som en av dens største ulemper. Moderne luftoperasjoner er helt avhengig av store, statiske basekomplekser som utgjør potensielt lukrative mål for en fiende.

Bemanning og organisering

De store flystasjonene har en allsidig bemanning og forsyningsopplegg for å kunne holde flyene operative over lengre tidsrom. Normalt er flystasjonene organisert i ulike grupper: En operasjonsgruppe som leder flygingen, en vedlikeholdsgruppe som gjennomfører den tekniske tjenesten, en basegruppe som sørger for forlegning og forpleining med mer, en baseforsvarsgruppe som beskytter basen mot trusler fra bakken eller sjøen og en luftvernbataljon som beskytter basen mot angrep ført frem gjennom luften (fly og/eller missiler). Utstyr og organisasjon av flystasjoner vil variere med de oppgaver som de er tildelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg