Paulusalteret
Minnested for Paulus i Veria.
Paulusalteret
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Utsiden av Barbouta, navnet på det jødiske kvarteret i Veria.

/Shutterstock.
Synagogen i Veria
Den to hundre år gamle synagogen i Veria.
Synagogen i Veria
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Innsiden av synagogen i Veria.
/Shutterstock.

Berøa er norske bibeloversettelsers betegnelse på den gamle byen Veria, som ligger i den nordre delen av den greske regionen Sentralmakedonia. Byen nevnes i Det nye testamentet i forbindelse med Paulus' misjonsreiser i området (Apostelenes gjerninger 17,10 og 13 samt 20,4.). Veria er i dag en gresk by med rundt 66 000 innbyggere.

Faktaboks

Også kjent som

Veria, Ber, Veroia og Maraferya (tyrkisk)

Teksten handler om Paulus' reiser til Tessaloniki og om hans møte med en befolkning som også omfattet mange jøder. Det fortelles at Paulus holdt prekener i synagogen i byen, og at han fikk en del tilhengere blant greske jøder. Andre jøder viste derimot sterk motstand mot hans nye lære, noe som førte til at Paulus og hans ledsager Silas dro videre til Berøa. Jødene i Berøa var, ifølge teksten, mer mottakelige for det nye budskapet enn hva som hadde vært tilfelle i Tessaloniki. Men fordi motstandere fra Tessaloniki fulgte etter dem og plaget dem, måtte Paulus og noen av hans ledsagere dra videre til kysten og så til Athen.

I sentrum av byen finnes et minnested for Paulus, og i den gamle jødiske bydelen står en synagoge som ifølge tradisjonen er bygget på samme sted der Paulus engang prekte. Synagogen er i dag et populært reisemål for både jøder og kristne.

Historien

Arkeologer har funnet spor etter bosetning i området fra så langt tilbake som 6000-tallet fvt. Selve byen nevnes først hos den greske historieskriveren Thykydid i hans verk om Peloponneskrigen. I den hellenistiske tiden ble byen en del av Makedonia, men ble erobret av romerne i 168 fvt. og ble en del av Romerriket. Både Tessaloniki og Veria hadde jødiske samfunn i tiden rundt vår tidsregnings begynnelse.

I første århundre evt. ble det opprettet et kristent bispedømme i byen. PÅ 300-tallet ble området en del av Det østromerske riket, Bysants. Et stort antall kirker vitner om denne tiden. På 1400-tallet ble både Tessaloniki og Veria en del av Det osmanske riket.

Under den greske uavhengighetskrigen (1821–1829) forsøkte greske styrker å erobre Veria fra Tyrkia, men uten å lykkes. Dette lyktes først i 1912. Etter det greske nederlaget i den gresk-tyrkiske krig (1919–1923) ble det inngått en avtale om befolkningsutveksling, og den tyrkiske, muslimske befolkningen forlot byen. Greske flyktninger fra Lilleasia og Svartehavskysten flyttet inn.

Under andre verdenskrig ble området i 1941 okkupert av den tyske hæren. I 1943 ble de mer enn to tusen år gamle jødiske samfunnene oppløst, og de jødiske innbyggerne i området drept i konsentrasjonsleire. Det er ingen jødiske menighet i byen i dag. Den gamle jødiske bydelen i Veria er imidlertid bevart og renovert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg