Begoniafamilien

Begonia odorata fra Maui, Hawaii. Mange begonia-arter har store blomsterstander med relativt små blomster med godt synlige gule pollenknapper hos hannblomstene. Denne arten danner store busker.
/Begonia odorata.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Begoniafamilien er en plantefamilie i gruppa tofrøbladete planter med 1800 arter som alle på én art nær hører til slekta Begonia. Alle artene i familien er urter, men noen kan være litt forveda og bli noen meter høye. Familiens arter finnes opprinnelig i tropiske strøk, men arter og hybrider i Begonia-slekta er meget populære som prydplanter og dyrkes over mesteparten av verden.

Beskrivelse

Blader av Begonia brevirimorsa viser den skjeve bladbasisen mange begoniaer har. Fargerike og dekorative blader er andre egenskaper som gjør begoniaer til ettertraktede prydplanter.
/Begonia brevirimosa.
Lisens: CC BY SA 3.0

Begoniafamilien er saftfylte eller sukkulente urter som i naturen enten vokser på bakken eller epifyttisk. Bladene er hele eller hånddelte og har ofte skjev basis, noe som har gitt opphav til det eldre navnet skjevbladfamilien på familien.

Blomstene er enkjønnete, men plantene er sambu, det vil si at begge typene finnes på samme plante. Blomstene kan være radiærsymmetriske, ensymmetriske eller uregelmessige, men hunn- og hannblomster er som oftest ulike. Blomsterbladene er ikke skilt i begerblad og kronblad. Hannblomstene har to eller fire fargerike kronbladliknende blomsterblad og fra tre til over hundre pollenbærere. Hunnblomstene har to til fem eller sjeldent flere fargerike blomsterblad. Fruktemnet er to- til firerommet og frukten er en kapsel eller et bær.

Utbredelse

Hillebrandia sandvicensis er den eneste arten i familien som ikke hører til begoniaslekta. Blomstene ligner på de hos begonia, men har både begerblad og kronblad.
/Hillebrandia sandwicensis.
Lisens: CC BY SA 3.0

Familien finnes i tropiske strøk over hele Jorda med noen forekomster også i tempererte strøk i Kina.

Systematikk og slekter

Begoniafamilien består av 1800 arter i slekta Begonia og en art, Hillebrandia sandwicensis, som kun finnes på Hawaii.

Begoniafamilien regnes til ordenen som inneholder gresskarfamilien, og videre plasseres disse i slektskapstreet for de ekte tofrøbladete videre sammen med rosefamilien og erteblomstfamilien i gruppa «fabider» innen store gruppa «rosider» (se dekkfrøete planter).

Bruk

Begonia har stor økonomisk betydning som prydplanter. Dette er i all hovedsak komplekse hybrider som er frambrakt via lang tids avl.

Etymologi

Det systematiske navnet på familien kommer fra slekta Begonia, som er navngitt til ære for den franske offiseren Michel Bégon (1638–1710) som administrerte franske kolonier i Karibia på slutten av 1600-tallet. Navnet ble gitt av botanikeren Charles Plumier og seinere brukt av Carl Linné.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg