Jemaah Islamiyah

Artikkelstart

Jemaah Islamiyah betyr Islamsk fellesskap og er en militant islamsk undergrunnsbevegelse i Sørøst-Asia. Gruppen holdes ansvarlig for bombeaksjoner på Bali i oktober 2002 og i Jakarta i august 2003.

Faktaboks

Også kjent som
JI

JIs ledere og mesteparten av aktivistene skal være indonesiere, men den hemmelighetspregede organisasjonen har siden 1980-årene vervet tilhengere og etablert aktivistceller også i nabolandene. Den er ingen massebevegelse; anslag fra etterretningsspesialister har variert mellom 200 og 1000 svorne tilhengere. JIs antatte operasjonssjef, Hambali, alias Riduan Isamuddin, ble i 2003 pågrepet i Thailand. Den ortodokse geistlige Abu Bakar Bashir betraktes av myndighetene som JIs åndelige leder. Bashir ble i 2002 dømt til fire års fengsel for blant annet undergravningsvirksomhet med sikte på å styrte Indonesias regjering og opprette en islamsk stat, et slags gjenreist kalifat, i Sørøst-Asia.

JIs røtter spores tilbake til muslimske nasjonalistiske bevegelser i Indonesia i 1940- og 1950-årene. De ble reorganisert i 1980-årene og deretter i 1992 under navnet Jemaah Islamiyah. I lokale medier blir JI gjerne omtalt som «den asiatiske grenen av al-Qaida». Det er imidlertid uklart i hvilken grad det eksisterer et samarbeid mellom JI og al-Qaida-nettverket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg