Avenger

Grumman TBF Avenger, og produsert av General Motors under betegnelsen TBM Avenger, amerikansk enmotors bombe- og torpedofly for bruk fra hangarskip, brukt under den annen verdenskrig.

Historie

Grumman TBF Avenger.

.
Lisens: fri

Avenger ble utviklet av Grumman Corporation, fløy første gang 1. august 1941 og hadde en katastrofal ilddåp 4. juni 1942 under slaget ved Midway Islands. Til tross for dette viste Avenger seg å være et effektivt våpen, ikke bare mot den japanske marinen, men og mot tyske ubåter i Atlanterhavet, og over 9800 fly ble produsert av Grumman Corporation og General Motors Corporation frem til slutten av krigen. Av disse ble over 900 levert til Storbritannia.

Avenger var i bruk flere år etter den annen verdenskrig, som antiubåtfly ble det brukt av den amerikanske marinen frem til 1954, og det ble eksportert til Canada, Frankrike, Nederland og Japan.

Spesifikasjoner

Avenger ble produsert i en rekke varianter, eksempelvis hadde Grumman TBM-1 Avenger et mannskap på tre, var utstyrt med en Wright R-2600 Cyclone 14-sylindret stjernemotor med en ytelse på 1700 hk, utrustet med to 7,62 mm mitraljøser, en 12,7 mm mitraljøse i et elektrisk drevet tårn og kunne bære en torpedo eller bomber opptil 907 kg (2000 pund). Vingespenn 16,51 m, lengde 12,20 m, maksimal startvekt 7876 kg, topphastighet 436 km/t.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg