Raftsundet
Raftsundet
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Raftsundet er et sund i Hadsel og Vågan kommuner i Nordland, mellom Austvågøya og Hinnøya. Raftsundet er 25 km langt og det er svært smalt i midtre og nordre del. Første ledd av navnet er fra norrønt raptr – 'stokk' – og sikter etter alt å dømme til den rettlinjete formen på sundet.

Faktaboks

Etymologi

mulig av norrønt raptr, ‘raft, stokk’

Også kjent som

nordsamisk Ráktanuorri

Ved nordspissen av Ulvøya, innerst i Raftsundets brede del, skjærer den kjente, 2,5 km lange Trollfjorden seg inn mot vest i Austvågøya. Denne er svært smal i munningen, bare 100 m, men noe bredere lenger inne. På Hinnøya på østsiden av sundet når fjellene opptil cirka 700 moh, på Austvågøya i vest er en rekke topper over 1000 moh.

Hurtigruten går gjennom Raftsundet; sundet besøkes ellers av mange turistskip, særlig i sommertiden. På vestsiden, ved den nordre munningen av sundet, ligger det gamle handelsstedet Hanøy.

E10 går i bro over Raftsundet litt innenfor det nordre munningen; broen har et lengste spenn på 298 m (se Lofast). Langs østsiden av sundet går fylkesvei 868.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg