Trollfjorden
Hurtigruteskipet MS Trollfjord er oppkalt etter Trollfjorden
Trollfjorden
Av /www.nordnorge.com .
Trollfjorden og Raftsundet
Trollfjorden og Raftsundet
Av .

Trollfjorden er en fjordarm i Hadsel kommune i Nordland. Den skjærer seg vest for Ulvøya i Raftsundet vestover inn i Austvågøya. Trollfjorden er rundt 2,5 km lang, og cirka 100 m bred ved innløpet og noe bredere innenfor.

Fjorden er omgitt av bratte, ville fjell som på sørsiden og innenfor fjordbotnen når over 1000 moh; høyest når Higravtindan (1146 moh.), Geitgallien (1085 moh.) og Trolltindan (1036 moh.). Det er flere småbreer i dette området.

Hurtigruten går innom Trollfjorden på vei mellom Stokmarknes og Svolvær.

Trollfjorden hører til Austvågøya, som regnes som en del av Lofoten. Austvågøya er imidlertid delt mellom Vesteråls-kommunen Hadsel og Lofot-kommunen Vågan. Trollfjorden ligger i Hadsel, og hører derfor administrativt til Vesterålen.

Ved fjordbotnen ligger to kraftverk, Trollfjord I og II som utnytter fallet fra henholdsvis Trollvatnet i sør (178 moh.) og Botnvatnet i nord (450 moh.), og har en samlet maskininstallasjon på i alt 4 MW og en midlere årsproduksjon på 17,5 GWh.

I 1890 var Trollfjorden åsted for det såkalte Trollfjordslaget.

Kart

Trollfjorden
Trollfjorden
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg