Gimsøybrua
Gimsøybrua
Gimsøy kirke
Gimsøy kirke

Gimsøya er ei øy i Lofoten i Vågan kommune, Nordland. Øya er 46,4 km² og har 207 innbyggere (2021). Den ligger mellom Austvågøya og Vestvågøya, skilt fra disse ved henholdsvis Gimsøystraumen og Sundklakkstraumen, som begge er kjent for sine strie tidevannsstrømmer.

Et bredt, lavt og myrlendt eid strekker seg over øya fra sørvest til nordøst, fra Årrvågan til Vinje. For øvrig er øya berglendt med de høyeste fjellpartiene i sørøst (Svarttinden, 768 meter over havet), og i nordvest når Hoven 367 meter over havet. En stor del av av myrene på øya er drenert for oppdyrking og beite. For øvrig er et 6400 dekar stort område sentralt og sør på eidet vernet som naturreservat (Gimsøymyrene).

Gimsøya har tettest bosetning i nordøst. E10 (Kong Olavs vei) følger sørbredden av øya med broer over Gimsøystraumen og Sundklakkstraumen. Fra E10 går det vei rundt hele øya (fylkesvei 861/862).

Navnet forekommer fra middelalderen i dativsformen Gimisto, rimeligvis sammensatt av et ord som betyr 'sau', og ordet vista, 'oppholdssted'. Øya er i så fall tidlig blitt brukt til å sette ut sauer på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg