8,7 MB16. nov. 2018
dyrehold Rolvsfjorden - Vestfjorden på sørsiden av Vestvågøya i Lofoten.
8,7 MB16. nov. 2018
Lisens: CC BY SA 3.0
Vestvågøy.
Vestvågøy. Nappstraumen i forgrunnen.
Vestvågøy.
Lisens: CC BY SA 3.0

Vestvågøya er en øy i Vestvågøy kommune i Lofoten i Nordland fylke. Arealet er på 411 kvadratkilometer, noe som utgjør noe over 97 prosent av arealet i Vestvågøy kommune. Øya har også mer enn 99 prosent av innbyggerne i kommunen. Vestvågøy er nummer 12 blant fastlands-Norges øyer målt i størrelse etter areal, og nummer fem blant øyene i Nordland.

Vestvågøya er skilt fra Flakstadøya i vest ved Nappstraumen og fra Gimsøy i nordøst ved Sundklakkstraumen. E 10 (Kong Olavs vei) går over Vestvågøya og gir øya fastlandsforbindelse. Den går i tunnel under Nappstraumen og i bro over Sundklakkstraumen.

Øya har fire tettsteder: Gravdal og Leknes (administrasjonssenter i kommunen) i vest og fiskeværene Ballstad og Stamsund i sør. Unstad Arctic Surf nord på øya har en bølgeutsatt strand som er et populært sted for surfing.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg